Solliciteren in Uitvoering bij Den Diek


LICHTENVOORDE – “Mij is vooral bijgebleven dat je als sollicitant vaak tegen dezelfde problemen aan loopt,” aan het woord is Leon Jacobs uit Lichtenvoorde. Sinds oktober vorig jaar is hij op zoek naar een nieuwe baan. “Het is dan fijn om er samen naar te kijken en zo misschien wel tot een andere ingang of oplossing te komen. Is er geen oplossing, dan is het fijn om te weten dat je het goed hebt gedaan.” Jacobs doet mee aan de serie ‘Solliciteren in uitvoering’ onder begeleiding van Linda Commandeur bij sociaal cultureel centrum Den Diek.

Laat jezelf zien
Nathalie Nijenkamp doet ook actief mee:”ik wil graag weten op welke manieren je ook ánders kan solliciteren.” Met honderden solliciteren op eenzelfde vacature is geen oplossing. Tijdens de bijeenkomsten wordt er gekeken in kansen en samen wordt er gezocht naar andere mogelijkheden. “Het was wel even een ‘eyeopener’,” zegt de introverte Groenlose. “Het kan niet opvallend genoeg zijn.” Mariët Wieggers uit Lichtenvoorde vult haar aan:”Maar blijf bij jezelf. Dat is mij zeker bijgebleven.” Bij haar zoektocht naar een baan als managementassistente houdt ze daaraan vast: “Drie steekwoorden die op mij van toepassing zijn resultaatgericht, no-nonsense en to-the-point. Ik zie het als een uitdaging om mijn leidinggevende een stapje voor te willen zijn.”

Maak het leuk
Uitgangspunt van de sessies is dat solliciteren ook leuk mag zijn. Commandeur:”Mensen zijn vaak heel streng voor zichzelf. Natuurlijk moet je solliciteren, maar dit kan ook op een leuke manier. Netwerkgesprekken geven je bijvoorbeeld de kans om bij bedrijven die je interessant vindt in de keuken te kijken.” Nijenkamp heeft dit goed in haar oren geknoopt. De interieurstyliste, met ervaring als decorateur, wil graag een dag meelopen met een makelaar of een verkoopstyliste, om haar netwerk uit te breiden en tot nieuwe inzichten te komen. Jacobs, die op zoek is naar een functie als baliemedewerker in een magazijn of bij een bouwbedrijf, raad anderen aan om mee te doen: ”Alleen solliciteren is vervelend en soms heel frusterend. Door er met een groep mee bezig te zijn is er tussendoor ook ruimte voor een mooi verhaal, een lolletje en natuurlijk tips en ervaringen waar je zelf niet aan gedacht hebt.” Positieve boostDe Lichtenvoordse Anja Wiegerinck vindt het fijn om veel nieuwe info te ontvangen. “Dit geeft weer een positieve boost.” Ze is sinds een tijd op zoek naar een baan in de zorg of in de commerciële wereld: “Ik ga graag met mensen om en wil iets voor andere mensen kunnen betekenen, zoals adviseren, les geven, helpen en verzorgen. Ik houd ervan om veel contact met andere mensen te hebben en voel me betrokken bij het wel en wee van anderen.” In de groep laat Wiegerinck deze kant van zichzelf ook duidelijk zien. Ze ondernam direct actie om contact te houden na afloop van de bijeenkomst.

Op donderdag 4 juni en op dinsdag 16 juni is er weer een bijeenkomst van ‘Solliciteren in uitvoering’ bij Den Diek. Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. Er is plek voor maximaal 16 deelnemers. Tijdens deze sessies wordt ook gekeken waar behoefte aan is voor de toekomst. Aanmelden via info@den-diek.nl