Technische hoogstandjes in bloemencorso: alles behalve oubollig

LICHTENVOORDE – Op zondag 9 september trekt het bloemencorso voor de 89e keer door de Lichtenvoordse straten. Voorzitter Herman ter Haar: “Ook dit jaar wordt weer veel techniek toegepast. Om dit soort wagens te kunnen bouwen, moet je toch echt wel wat in huis hebben. Dit is het levende bewijs dat ons bloemencorso alles behalve oubollig is.”

Al jaren neemt de kwaliteit van de wagens toe, dit heeft volgens Herman ter Haar meerdere redenen. “De hoge kwaliteit van de corsowagens en de toonaangevende rol die Lichtenvoorde heeft verworven nodigt elke corsogroep uit om de competitie aan te gaan.  Allereerst wordt steeds meer gebruik gemaakt van techniek om delen van de wagen te bewegen. Ook zien we dit jaar een toenemend aantal ontwerpers van buiten Lichtenvoorde. Ontwerpers die soms in hun eigen corsoplaats niet de wagen kunnen bouwen die zij in gedachten hebben, maar hier een corsogroep hebben gevonden die de kennis en ervaring heeft om zo’n technisch hoogstandje te bouwen. Daarnaast zijn wagenbouwers ook steeds minder huiverig om alternatieve materialen te gebruiken. Het geeft vaak een extra dimensie aan de wagen. Het toevoegen van techniek en het gebruiken van alternatieve materialen kost vaak veel meer uren dan als je een traditionele corsowagen bouwt. Hopelijk worden ze daarvoor beloond met een flink applaus van het publiek”, aldus Herman.

Geen bloementekort
De discussie over een mogelijk bloementekort hield de Nederlandse corso gemeenschap de afgelopen weken in zijn greep. Herman: “Zoals het er nu uitziet verwachten wij geen tekort. Door de droogte is de piek waarop de velden de meeste bloemen geven een week verschoven en valt precies in de week waarop wij oogsten voor ons eigen corso. Ook vanuit de andere plaatsen waar wij bloemen inkopen krijgen we positieve berichten.” Bezoekers kunnen ook dit jaar weer gebruik maken van de Corso app. “Hierin is alle praktische informatie over de corsoroute, de optochtvolgorde en een beschrijving van de wagens te vinden. Ook kunnen bezoekers via de app hun stem uitbrengen voor de publieksprijs,” aldus Herman. Om de toenemende stroom Duitse bezoekers te bedienen is er ook dit jaar weer een Deutscher Treff bij Cafe Hogenkamp en staan er Duitstalige presentatoren bij de tribunes.

Top showorkesten
Ook dit jaar zijn er weer 18 grote wagens en vele CorsoKIDS wagens te bewonderen in het corso. “Ook muziek is belangrijk in de optocht. Naast onze lokale en regionale korpsen proberen wij ieder jaar een aantal aansprekende (inter)nationale korpsen aan te trekken. Dit jaar hebben wij onder meer Show- en Marching band de Rijnmondband, de Sint Joris Showband, de Iserlohner Stadtmusikanten en de drumsensatie uit België Drumspirit weten te strikken. Ook dit jaar is het corso niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het oor,” aldus Herman. Het corso begint op zondag 9 september om 14.00 uur. Entree 7,50 euro. Kinderen t/m 16 jaar gratis. Er zijn nog enkele tribunekaarten a 7,50 euro beschikbaar.

Meer informatie op www.bloemencorso.com