‘Tröntjesfestival’ opening carnavalsseizoen Knunnekes

‘Elfde van de elfde’

GROENLO – De nieuwe Prins en Adjudant bereiden zich inmiddels in het diepste geheim, maar met een steeds hoger oplopende hartslag, voor op hun onthulling op 18 november, om het Grolse narrenvolk aan te gaan voeren tijdens de Knunnekescampagne 2016/2017. Op 11 november vindt in Brouwhuys de Lange Gang echter eerst nog de officiële opening van het vijfde jaargetijde plaats, met het Tröntjesfestival, waar het nieuwe ‘campagnelied’ dat de Knunnekes muzikaal ondersteunt wordt uitgekozen.

Zes inzendingen, in diverse stijlen, zullen deze avond gepresenteerd worden door de Tröntjesband, in een bezetting a la De Dijk. “We hebben het liedjesfestival opgefrist. Meer pop. We willen met de tijd mee. Deze wens leefde al langere tijd bij inzenders en liefhebbers. De schrijvers bepalen nu helemaal zelf hoe het gaat klinken, in welke stijl en of ze zelf willen zingen. In twee gevallen gaat dit dan ook gebeuren.  Als organisatie waren we al direct enthousiast, de muzikanten die meespelen ook. Ook zij hebben nu meer inbreng. Gezamenlijk wordt de sound gecreëerd door een beetje met elkaar te pielen. Erg leuk,” aldus mede organisator Patrick Pos. “Alles is zeer transparant, tot en met het optellen van de  punten, wat we in de zaal doen, met iedereen erbij,” vult Henri Walterbos aan. Publiek en vakjury bepalen ieder voor de helft de winnaar. Een tweede prijs die toegekend gaat worden is de Tom Smits Muzieknoot. “Vele jaren zette hij zich in voor het festival, op vele fronten. Afgelopen zomer overleed hij. Tom stond altijd open voor eigen initiatief, voor nieuwe ideeën en hij liet zich graag verrassen. Juist deze aspecten hebben we toegedicht aan de nieuwe prijs,” vertelt Tim Ebbers. “Het doet recht aan Tom.”

Gouden Veertje
Deze avond zullen Prins Michaël en Adjudant Christof om ‘elf over elf’ het nieuwe motto van KAPSTOK onthullen waarmee het vijfde jaargetijde ingegaan zal worden. Daaraan voorafgaand zal de Zafantencommissie een Grollenaar, die zich buiten de Knunnekes om zeer verdienstelijk maakt voor het Grolse carnaval, onderscheiden met het ‘Gouden Veertje’. Als Buutreedner zal Karel van Kate zijn opwachting maken. Hij vervangt Paul Wiefferink die wegens ziekte verstek moet laten gaan. Het programma start om 20.41 uur, zaal open 20.00 uur.  Entree gratis en verkleden niet verplicht, al mag dat uiteraard wel.

De liedjes
De stijlen van de zes liederen variëren dit jaar van rock’n roll, pop en een ballade, tot de ouderwetse schlager. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, hier alvast deelnemers en titels: ‘Rock’n roll in Grol’ van Patrick Pos met blazersarrangementen Sander Zweerink, ‘Mien Grolle’ van Dick Grooten, ‘Ik blief in Grolle’ van Peter Wekking, ‘Wi-j bunt de Tönnekes, Grolle Alaaf’ van De Tönnekes met blazersarrangementen van Hans Hilferink,  ‘Onze moo’ van Jan Klein Gunnewiek, Nico Ressing, en Marcel Lof,‘Tut zelfs bi-j Petrus an de deur’ van Henri Walterbos en Tim Ebbers. Facebook: Tröntjesfestival.