Veilig thuis wonen met slimme sensoren in Oost Gelre

OOST GELRE – In Oost Gelre start het project ‘Leefsamen Achterhoek’. Wethouder Jos Hoenderboom is blij met dit project: “Het is bedoeld om de veiligheid van ouderen te verbeteren. Ruim 100 huishoudens met kwetsbare ouderen worden voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders.” Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een calamiteit. Van 25 januari tot en met 13 februari kunnen mensen zich aanmelden. Zij mogen een jaar lang kosteloos gebruik maken van de dienst.

Positieve reacties
De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben zijn zeer positief, weet wethouder Hoenderboom. “Mensen kunnen op een veilige manier langer thuis wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun mantelzorger(s) en dat ze het leuk vinden om actief mee te denken aan de doorontwikkeling van het systeem.”

Een gerust gevoel
Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers.

De meeste mensen houden na één jaar proefperiode het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige bewoonster: “Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld.”

Hoe werkt het?
De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Bij een alarm wordt de sociale omgeving geïnformeerd. Rookmelders signaleren bijvoorbeeld een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning. Dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor alarm dan wordt bijvoorbeeld een buurman of familielid die in de buurt woont gewaarschuwd. Deze kunnen op die manier zo snel mogelijk hulp bieden. De lokale meldkamer zorgt voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert.

De gemeente werkt in dit project samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Kruiswerk Achterhoek en Liemers en de brandweer.

Deelnemen
Ouderen in het buitengebied ontvangen deze week een brief waarin zij worden gevraagd mee te doen aan dit project. Zij ontvangen kosteloos de sensoren, de installatie en gedurende 12 maanden de alarmeringen. Na die periode mogen mensen zelf beslissen om de dienstverlening voort te zetten. Meer informatie is te vinden op www.leefsamen.nl/oostgelre. Daar kunnen mensen zich ook kunnen aanmelden.