Veteraan op bezoek bij Marianum


GROENLO/LICHTENVOORDE – Op woensdag 6 april bezocht een veteraan, de heer Hendrik Kuiper, de leerlingen van leerjaar 2 basis- en kaderberoepsgerichte leerweg van Scholengemeenschap Marianum.

Het Veteraneninstituut voert dit jaar het educatieve programma “Veteraan in de Klas” uit en werkt samen met het Nationaal Comité Nederlandse Veteranendag samen aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Veteranen maken met hun persoonlijke verhaal de thema’s oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor leerlingen.

De heer Kuiper was adjudant in de Landmacht Nederland en was als lid van de vredesmissie van de VN uitgezonden naar voormalig Joegoslavië. Kuiper deed zijn persoonlijk verhaal aan de hand van foto’s en verschillende attributen. De Marianumleerlingen waren behoorlijk onder de indruk. Ze kregen niet alleen informatie over de vredesmissie, maar leerden ook de mens achter de soldaat kennen.

Schrijfwedstrijd
De leerlingen doen daarnaast ook mee aan een schrijfwedstrijd, waarbij ze een brief schrijven aan een (denkbeeldige) veteraan. De brieven worden door een jury beoordeeld en de 10 beste brieven worden gebundeld in een boekje dat op 25 juni a.s. aan Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal te Den Haag wordt aangeboden. Wat kunnen de leerlingen winnen? De hele klas mag met een docent op Veteranendag (25 juni) naar Den Haag en mag als VIP in de Ridderzaal zitten waar ook de Koning en minister-president aanwezig zijn. Daarnaast vliegen de winnaars begin september mee in een historische Dakota.