25 april 2024
Home » Voetbal is het grootste buurthuis

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

LICHTENVOORDE – Eensluidend werd na een bijeenkomst over de vitale toekomst van sportverenigingen in een vergrijzende Achterhoek de stelling: ‘Voetbal is het grootste buurthuis van Nederland’ door tal van vertegenwoordigers van sportverenigingen, de politiek, de KNVB en andere organisaties van harte onderstreept. KNVB-voorzitter Michel van Praag zei dat hij na deze avond met een droom naar zijn huis van Lichtenvoorde naar Aerdenhout terug zou rijden. Van Praag had tijdens de bijeenkomst Scholder an Scholder al eerder geuit dat elk dorp zijn voetbalclub moest behouden. Hij schetste het belang en de effecten als een eenheid van mensen als volgt: “We zijn een land van 16 miljoen inwoners en het Nederlands Elftal zit bij de wereldtop. Een veel groter land als China met een miljard inwoners, komt er niet in voor. De reden is dat wij zo’n geweldige voetbalinfrastructuur hebben. Binnen 15 minuten fiets je naar een voetbalclub. Als clubs in dorpen verdwijnen schrik ik. Dit mag niet gebeuren.”

Het initiatief van de bijeenkomst lang bij Pascal Kamperman van de KNVB-Oost. Scholder an Scholder is een project om (voetbal)verengingen beter bewust te maken van de gevolgen van de bevolkingskrimp. Er zijn gesprekken gevoerd met 63 van de 72 verenigingen over de nadelige effecten die hen raken met als belangrijkste doelstelling door samenwerking – schouder aan schouder – een vitaal Achterhoeks sportlandschap te ontwikkelen met sterke en toekomstbestendige voetbalverenigingen die zelf het initiatief en de verantwoordelijkheid nemen voor hun rol in de samenleving. Om het project te ondersteunen zijn er ambassadeurs benoemd die zoals Kamperman het uitlegde, bruggen kunnen slaan met de omgeving. Want door vaker sportief te bewegen, geeft een stimulans om jezelf verder te ontwikkelen, in club- en in wedstrijdverband brengt het normen- en waardenbesef bij. Één van de aanwezige ambassadeurs is bondscoach Guus Hiddink: “Ik was in het verleden gymleraar op de Beatrixschool in Doetinchem. Dit is een school voor gehandicapten met kinderen met het Downsyndroom tot aan moeilijk opvoedbare kinderen die wel eens met een mes voor je stonden. We namen de ruimte om elke dag met sport te beginnen. Alle prestaties gingen vooruit en ook werden ze handzamer.”

Geheel passend in de setting van de bijeenkomst presenteerden de bekende sportverslaggever Evert ter Napel en de bekende Achterhoeker Frans Miggelbrink de avond in de Hamalandhal.