Alle zes continenten vertegenwoordigd op Zwarte Cross!

LICHTENVOORDE – In de loop van 20 jaar is de Zwarte Cross uitgegroeid van een kleinschalig buurtfeestje tot een ‘meeting of the minds’ voor de beste muzikanten, topsporters en vrije geesten uit alle windstreken. Over nog maar een paar weken worden er op festivalterrein de Schans in Lichtenvoorde alle zes* continenten vertegenwoordigd door 162 atleten en 1843 artiesten uit 26 landen. Het adagium van de komende editie is ‘Say yes to apartigheid!’ en op de 31 podia wordt alles wat ieder afzonderlijk mens bijzonder maakt uitbundig gevierd!

Alleen al in de muziekprogrammering zijn alle werelddelen al vertegenwoordigd. Een kleine bloemlezing: superswingende Ghanese soul (Guy One & The Polyversal Souls), een superhippe combinatie van Caribische muziek en electro door Systema Solar uit Colombia, Honky uit de Verenigde Staten speelt knalharde southern rock, Servische rootsreggae door Hornsman Coyote & Soulcraft, vuige bluesrock uit Indonesië (Gugun Blues Shelter), exotische klanken van Lindigo (afkomstig uit La Reunion, een zonnig eiland in de Indische Oceaan), rock ’n roll door Airbourne (het hardst rockende kwartet van  Australië) en Jamaica is vanzelfsprekend in de Reggaeweide ook goed vertegenwoordigd met vier bands van wereldformaat (o.a. Inner Circle).

Sinds een jaar of vijf reizen er ook bezoekers uit onder andere Lapland, de Verenigde Staten, India, Chili en China af naar Lichtenvoorde om deelgenoot te worden van dit wereldwijd unieke feest. “Eigenlijk is het een soort Olympische Spelen voor positivo’s en mensen wars van iedere vorm van hokjesgeest. Landsgrenzen zijn natuurlijk een soort hokjes, dus daar kijken we hier niet naar”, aldus Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie. “De typisch Achterhoekse allure blijft echter gewoon behouden hoor. Alle exotische acts uit de verste uithoeken van de planeet worden gecombineerd met talent uit regio. Dat maakt de Zwarte Cross juist bijzonder! Daarnaast willen wij mensen uit alle windstreken schik laten maken met de Achterhoekse gastvrijheid en verdraagzaamheid.”

Voorverkoop gaat harder dan ooit!
De voorverkoop van deze jubileumeditie gaat harder dan ooit. Op het moment van versturen van dit persbericht zijn er nog enkele campingkaarten en dagkaarten voor de vrijdag verkrijgbaar. Alle andere kaartsoorten zijn volledig uitverkocht! Of de Zwarte Cross 2016 daadwerkelijk zal uitverkopen en hiermee de magische grens van 200.000 bezoekers zal overstijgen zal blijken op zondag 24 juli. Tante Rikie: “Vooralsnog sneuvelen alle records en alles lijkt erop dat de 20ste editie de mooiste tot nu toe gaat worden!”

* Het is tot op heden nog niemand gelukt om een toffe band, stuntman, theatermaker of motorsporter uit Antarctica te vinden. Vandaar rekenen wij met zes i.p.v. zeven continenten.

Zwarte Cross 2016; 21 – 22 – 23 – 24 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl