Achterhoeks Hippisch Festijn verhuist hoofdterrein


VARSSEVELD – Het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat van 18 tot en met 20 september plaatsvindt in Varsseveld, verheugt zich op een aantal nieuwe ontwikkelingen. Het hoofdterrein verhuist en de Duitse eventing parcoursbouwer Bernd Backhaus heeft toegezegd de vaste bouwploeg te ondersteunen en te adviseren.

Afgelopen editie werd het Achterhoeks Hippisch Festijn op de zaterdagmiddag geteisterd door hevige regenval die het terrein blank zette. De cross country en het ponyspringen om de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal konden op zondag nog doorgaan, maar alle springrubrieken op het hoofdterrein moesten geannuleerd worden vanwege een te drassige grasmat. “Dat willen we niet meer”, vertelt voorzitter Johan Venderbosch.

“We hebben ons gebogen over een oplossing. Natuurlijk hebben we het liefst een professionele all weather bodem, maar voor ons evenement is dat financieel niet op te brengen. Door het hoofdterrein verder naar achteren te verplaatsen, dichtbij de bosrand, bieden we de springruiters een meer dan goede bodem omdat de grasbodem daar veel meer regenwater kan verwerken”, legt Venderbosch uit.

De verhuizing brengt een extra investering van zo’n 20.000 euro met zich mee. “We steken onze nek uit, maar dat hebben we er graag voor over. We moeten naar de toekomst kijken en als veelzijdig paardensportevenement op de kaart blijven staan, dus ook de springruiters zo goed mogelijk faciliteren. Ik heb een heel goed gevoel over de verhuizing. Het hoofdterrein ligt tussen de bossen in, wat een landelijk sfeertje geeft, en de cross country op zondag loopt er vlak langs.”

Voor de eventing tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn is de Duitser Bernd Backhaus als adviseur/crossbouwer aangetrokken. Johan Venderbosch is al decennialang het brein achter de crossbouw, maar de regels schrijven voor dat de internationale eventing tegenwoordig gebouwd moet worden door iemand met een FEI licentie op zak.

“Verzekeringstechnisch moesten we dus op zoek naar iemand die direct verbonden is met de internationale paardensportbond, steeds de benodigde cursussen volgt en op de hoogte is van de laatste reglementen. We zijn blij dat Bernd Backhaus, die zelf ook eventingruiter is en recent in het Duitse Hünxe en Luhmuhlen bouwde, ons wil helpen. Samen met Hendrik-Jan Arendsen Raedt, al een aantal jaren mijn rechterhand, en onze vaste bouwploeg hopen we weer een fantastische, uitdagende cross te bouwen.”

Zoals gewend wordt in Varsseveld ook weer het Nederlands kampioenschap eventing op tweesterrenniveau verreden, vorig jaar nog gewonnen door olympisch ruiter Tim Lips.

www.hippischfestijn.nl

www.facebook.com/hippischfestijn