Kuster en Blekkink winnen ZZ- en ZZ regiotitel in Vragender

VRAGENDER – Het regiokampioenschap klasse ZZ van Gelderland/Flevoland is vrijdagavond gewonnen door Lars Kuster (Stokkum), die een week eerder nog zijn vorm toonde door de 1.40m Grote Prijs op Paardensportcentrum Lichtenvoorde te winnen. De 17-jarige ruiter mengde zich in de barrage met nog twee deelnemers, want er waren slechts drie van de 41 ZZ-deelnemers die foutloos bleven over twee omlopen.

Laurie Touw ging in de barrage als eerste van start met Cilienthya, maar zette de deur open voor de concurrentie toen er een balk viel. De sterk rijdende Kars Bonhof ging ambitieus van start op Axtion-O en zette in een hoog tempo de klok stil op 40,64 seconden.

Laatste starter Lars Kuster koos voor een iets lagere snelheid met de vertrouwde Guevara S, maar verraste op het laatst door een zeer krappe wending richting de dubbel te rijden en kwam 3,5 seconden eerder door de finish.

“Na onze eerste 1.40m overwinning vorige week is dit toch ook wel heel erg mooi”, glundert Lars Kuster uit Stokkum. “Na de Grote Prijs moest ik me thuis weer echt goed focussen. Het is erg verleidelijk om in die overwinningsroes te blijven hangen en te denken dat je op de goede weg bent, maar elke wedstrijd is weer een nieuwe en ik heb heel geconcentreerd doorgetraind naar vandaag.”

Blekkink verrast zichzelf
In de klasse Z had Ester Blekkink (37) drie paarden aan de start en uitgerekend met het paard waarvan ze de minst hoge verwachtingen had, won de titel. Ze werd regiokampioen Carriere (v. Graf Grannus), waar ze slechts één keer per week op zit.

Met Carriere heeft Ester Blekkink al diverse rubrieken op 1.20 en 1.30m niveau gewonnen. Het was echter de vraag of hij vanavond drie omlopen kon blijven pieken met steeds hoger wordende hindernissen. Hoewel de klasse Z op 1.30m niveau staat uitgeschreven, stonden diverse steilsprongen in de barrage op maar liefst 1.40m hoogte.

In de barrage kwamen elf van de 78 deelnemers terug die over twee verschillende omlopen foutloos waren gebleven. Mark van den Top zette met Casino Royal de te kloppen tijd neer van 36,88 seconden en als laatste starter dook Ester Blekkink daar 0,59 seconde onder.

Stralend nam de kersverse kampioene het lint in ontvangst. “Eindelijk gelukt”, lacht ze. “Bij de pony’s ben ik een keer kampioen geworden, dus het werd een keer tijd. Ik had alleen niet verwacht dat ik het met dit paard zou worden. Hij is ongelooflijk vlug en kan vooral naar rechts zeer kort wenden. Daar heb ik het ook op gewonnen, maar ik vond de parcoursen hoog en breed en dacht dat hij op z’n tandvlees moest lopen. Maar niets was minder waar.”

Een dag later, op zaterdag, voegde Ester Blekkink nog een bronzen medaille aan het succesweekend toe. Deze behaalde ze met de merrie Chelsea van PSC Lichtenvoorde-eigenaar Eric Morssinkhof. Henriette Ruitenbeek won hier het goud met Terhorn. Lieke Walvoort won de klasse B met Forever, Diane Bleijenburg-Brouwer de klasse L met Everdean.

Lars Kuster en Guevara S zijn in topvorm. Na de zege in de 1.40m Grote Prijs wonnen ze op PSC Lichtenvoorde het ZZ-regiokampioenschap. Foto Ilona Hendriks
Lars Kuster en Guevara S zijn in topvorm. Na de zege in de 1.40m Grote Prijs wonnen ze op PSC Lichtenvoorde het ZZ-regiokampioenschap. Foto Ilona Hendriks