Op Jumping de Achterhoek: Hoe maak je een paard zadelmak?


VRAGENDER – Twee weekenden lang proberen internationale ruiters en paarden samen op Jumping de Achterhoek zo goed mogelijke prestaties neer te zetten. Dat vergt een goede samenwerking en vertrouwen om de toch best pittige springparcoursen te overwinnen. Hoe leidt je zo’n paard op? Dat begint bij het zadelmak maken, dat door Gert van den Hof gedemonstreerd wordt op de openingsdag van Jumping de Achterhoek: donderdag 23 november.

De demonstratie maakt deel uit van de netwerkbijeenkomst ‘Meer! In de Achterhoek’, mede georganiseerd door Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek, met als thema ‘Vertrouwen’. Gert van den Hof laat vanaf ongeveer 17.15 uur in de hoofdpiste zien waarom vertrouwen in de paardensport een belangrijke factor is. Hij maakt een jong, onbeleerd paard zadelmak, een specialiteit van deze ruiter uit Slagharen.

Niet alleen jonge paarden worden door Gert van den Hof afgericht maar ook getraumatiseerde paarden komen onder zijn hoede. Door zijn specialisme en kennis heeft hij al heel wat ‘probleemgevallen’, waaronder internationale paarden, opnieuw moeten bijscholen en trainen. Het is een kroon op zijn werk om deze paarden weer terug te kunnen zien in de (top) sport. Alles draait daarbij om vertrouwen.

Jumping de Achterhoek gaat komend weekend (23 tot en met 26 november) van start met rubrieken voor jeugdruiters van 12 tot 25 jaar in parcoursen tot en met 1.45m hoogte. Bondscoaches, trainers en voormalige olympische ruiters rijden af en aan om de jonge talenten te begeleiden op weg naar de topsport. De bondscoach van de springruiters, Rob Ehrens, noemt Jumping de Achterhoek een topconcours waar de jeugd zeer veel ervaring op doet, maar ook een visvijver voor de toekomst. “Onder de jeugdruiters in Vragender zitten de toppers van later.”

Het niveau zal meteen in het eerste weekend hoog zijn. Publiek is van harte welkom. De toegang is gratis. Kijk op www.jumpingdeachterhoek.nl voor meer informatie. Het evenement vervolgt van 30 november tot en met 3 december met nog veel meer entertainment.