Grol gedegradeerd naar de tweede klas KNVB

Het doek is definitief gevallen voor de eerste selectie van de s.v. Grol. Nadat de hoofdmacht onder leiding van trainer/coach Jos Heutinck op zondag 2 juni 2013 uitbundig feest vierde omdat men voor de eerste maal in de rijke historie van de Groenlose voetbalclub via de nacompetitie promoveerde naar de eerste klas van de KNVB, degradeerde men op zondag 17 mei 2015 onder leiding van dezelfde trainer/coach, en dat eveneens via de nacompetitie, naar de tweede klas van de KNVB.

Maar vriend en vijand van de grote Grolfamilie zal het erover eens zijn, de voltallige spelers- en begeleidingsgroep kan en mag met opgeheven hoofd een stapje terug doen. Op het niveau van de eerste klas heeft de hoofdmacht van Grol de echte liefhebber van het pure amateurvoetbal een tweetal aangename voetbaljaren bezorgd. Na de verrassende promotie in 2013 werd in het eerste seizoen in de eerste klas een alom verdienstelijke zevende plek op de ranglijst bereikt. Statistische gegevens wijzen uit dat in de voetballerij bij een debuut op een nog niet eerder bereikt niveau het tweede seizoen een ware krachtproef wordt. Zo ook in de situatie van Grol 1. Maar hierbij dient wel direct te worden aangetekend dat Grol 1 in het afgelopen seizoen met onvoorstelbaar veel pech, in dit geval langdurige blessures, te kampen heeft gehad. Naast de vele incidentele blessures zijn hiervan sprekende voorbeelden: Mark Peters, die vanwege een knieblessure definitief moest stoppen met voetballen, het vroegtijdige wegvallen van aanjager Michel Kamphuis vanwege een langdurige blessure, een knieoperatie waardoor aanvoerder en spelverdeler Lennard Walterbos maanden achtereen uit de roulatie is, de langdurige afwezigheid van eerste keeper Max de Vries en het al met al zeker een half seizoen niet kunnen spelen door nieuwkomer Sjors Storkhorst.

Desalniettemin heeft de wel speelklare selectie van Grol er alles aan gedaan om ook in het seizoen 2014-2015 een goed resultaat neer te zetten. Maar helaas, 18 jaar na dato (de laatste degradatie dateert uit het seizoen 1996-1997 toen men onder trainer/coach Henk Veldhuis uit Haaksbergen degradeerde naar de vierde klas) werd afgelopen zondag de keerzijde van de sport meegemaakt. Een klap die bij iedereen bijzonder hard aan kwam. Niet alleen bij spelers en begeleiders, maar zeker ook bij de talrijke naar Apeldoorn meegereisde trouwe Grolsupporters.

Werd afgelopen donderdag (Hemelvaartsdag) de thuiswedstrijd tegen WSV Apeldoorn, nota bene de club van trainer/coach Jeroen Burghout (in het nieuwe seizoen staand aan het voetbaltechnische roer bij Grol) verloren (0-1), ook afgelopen zondag moest men op het fraaie sportpark ‘De Voorwaarts’ van de Wormense Sport Vereniging in Apeldoorn genoegen nemen met een overigens verdiende nederlaag (4-2).

Een wedstrijd die overigens vooraf werd gegaan met een indrukwekkende één minuut stilte in verband met het overlijden van Grollid en voormalig doelverdediger Gerard Sprenkeler. Gerard overleed afgelopen zaterdag na een kortstondige ziekte op 63-jarige leeftijd. Gerard Sprenkeler, een trouwe supporter van Grol 1, was lid sedert 1 juli 1963 en ontving twee jaar geleden de gouden Grolspeld in verband met zijn 50-jarig lidmaatschap.

In de uitwedstrijd tegen WSV begon Grol van meet af aan druk te zetten. Dit resulteerde in een tweetal riante kansen voor eerst Jelle Kornegoor op aangeven van Mart Zieverink en van Chrisrtian Pillen op aangeven van Jelle Kornegoor. Tussen beide kansen in kwam WSV op een 1-0 voorsprong via Jamarro Diks en kwam Grol op gelijke hoogte als gevolg van een door Wouter Pillen benutte strafschop. De genadeklap werd Grol echter enkele minuten vóór rust uitgedeeld. De Grolachterhoede werd uitgespeeld en een voorzet over goalie Max de Vries heen werd door de geheel vrijstaande Pim Bax ingekopt: 2-1. Waarom genadeklap? Omdat oefenmeester Jos Heutinck in de rust noodgedwongen de speelwijze moest aanpassen. Nog aanvallender voetballen en achterin één op één gaan spelen. Het daarbij genomen risico werd na 11 minuten spelen in de tweede helft afgestraft door Jamarro Diks: 3-1. Nadat Wouter Pillen in de 73e minuut faalde bij een tweede toegekende strafschop, was het enkele seconden later Sander Nijhoff die voor de 3-2 stand zorgde. Toen ook WSV 10 minuten vóór tijd in verband met een overtreding van Tim Peters een strafschop mocht nemen, die benut werd door Niels Verschuur, was het einde verhaal. Eindstand: 4-2.

De definitieve degradatie kwam zoals gezegd hard aan. Het een en ander was na afloop goed te zien en te merken op het Apeldoornse sportpark, alsmede bij terugkomst op het sportpark Den Elshof in Groenlo. Toch was er ook al weer een positief geluid te melden en dat is het gegeven dat iedereen al weer bezig is met het nieuwe voetbalseizoen 2015-2016. Daarvoor wil men onder leiding van de nieuwe trainer/coach Jeroen Burghout er alles aan doen om de, ondanks de degradatie, bijzonder homogene spelersgroep bij elkaar te houden. Dit laatste is niet iets waar de spelers niet alleen zichzelf een grote dienst mee bewijzen, maar zeker ook de grote schare supporters, fans en sympathisanten die de s.v. Grol rijk is!
Een gedachte over “Grol gedegradeerd naar de tweede klas KNVB”

  1. heel jammer dat grol is gedergadeert ik ben een longa suporter in hard en nieren ik hoop dat grol en longa na
    het seizoen 2015-216 weer bij elkaar in de compitiesie 2016-2017 zitten.

Reacties zijn gesloten.