Home » Virtuele rit N18 slaat Harreveld-Lichtenvoorde-Lievelde over

Virtuele rit N18 slaat Harreveld-Lichtenvoorde-Lievelde over

374

OOST GELRE – De primeur van Rijkswaterstaat om via een animatiefilm een virtuele rit te maken over de toekomstige N18 slaat het deel Harreveld-Lichtenvoorde-Lievelde over. De Twenteroute (N18) is op dat stukje van de rit onzichtbaar. Alleen kenners kunnen de weg vervolgen en vervolgens de rit weer oppakken bij Groenlo ter hoogte van de afslag Ruurlo-Winterswijk (N319).

Volgens Rijkswaterstaat woensdagmiddag bij De Radstake worden op dat deel van de N18 een beperkt aantal maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. De maximumsnelheid van 80 km per uur blijft bestaan en hoeft er tussen Heelweg en Groenlo niet veel te gebeuren, behalve dat een aantal oversteken zoals de Kerkhoflaan en de Riette dichtgaan. De Riette wordt waarschijnlijk verplaatst naar de N18-afslag Harreveld.

Het virtuele reality model op de website van Rijkswaterstaat is bedoeld om een beter beeld te krijgen van de ter inzage gelegde ontwerptracé besluit (OTB) N18 Varsseveld-Enschede. Het OTB bevat de uitwerking van de plannen voor de N18 tussen Varsseveld en Enschede. De virtuele rit maakt op http://www.rijkswaterstaat.nl/n18 onderdeel uit van een platform waarop belangstellenden kunnen reageren op vragen of berichten van andere deelnemers op de site. Wethouder René Hoijtink van Oost Gelre die bij de lancering van het online platform N18 aanwezig was sprak de hoop uit dat er veel vragen zullen komen over het tracé bij Groenlo omdat daar veel problemen liggen. De N18 gaat tussen Groenlo-Laarberg en Boekelo-Enschede ingrijpend veranderen. Vanuit de virtuele wereld is te zien hoe de N18 straks gaat lopen en waar bijvoorbeeld viaducten, fietspaden of tunnels komen. Wethouder Han Boer van de gemeente Berkelland uitte zich voorzichtiger over het online platform. Hij zei dat er misschien een bepaalde verwachting voor de vragenstellers wordt gekweekt omdat een groot deel van het proces voor de vernieuwde N18 al gepasseerd is. De wethouder van Berkelland richtte zich tot wethouder Hoijtink en merkte op dat bestuurders slechts nog keer dienen bij te sturen en misschien dat er dan heel veel meer kan
N18 aanpakken, strik eromheen en meenemen
Na afloop van de bijeenkomst bij De Radstake zei Boer gematigd positief˜ te zijn over de vorm die de N18 nu gaat krijgen. “We verkeren nu op het moment dat we niet meer zo hoog moeten inzetten anders duurt het nog langer voordat de weg er komt. Berkelland adviseert: ga akkoord,  want anders overvraag je en worden dingen die je graag wil afgeblazen. Het is nu een kwestie van aanpakken, strik eromheen en meenemen. Wethouder Gerard van Balveren van de gemeente Oude IJsselstreek zei positief te zijn. “We hebben ten opzichte van de huidige situatie waar in de spitsuren vaak een file staat op de A18 een stap voorwaarts gemaakt. We krijgen tot aan de afslag Aalten-Winterswijk een tweebaansweg die op de laatste paar kilometers een maximum snelheid kent van 80 km per uur. Ook wethouder René Hoijtink geeft blijk van tevredenheid. “Voor het onderliggende wegennetwerk hebben we de aandacht van de provincie gekregen. De Laarberg heeft in het OTB een betere ontsluiting gekregen zodat het Groothoornwerk van de Grolse Linie geen schade hoeft te lijden.”

Online platform N18 geen medium voor zienswijzen\r
Rijkswaterstaat benadrukte woensdagmiddag dat het online platform geen medium is om zienswijzen in te dienen over het ontwerptracébesluit. Het OTB ligt van vrijdag 18 november tot en met 29 december ter inzage bij de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten of digitaal via de website