Home » Gem. Bronckhorst » Isolatie Subsidie Achterhoek

BRONCKHORST – Woningeigenaren in de Achterhoek met een slecht geïsoleerde woning kunnen extra geld krijgen om hun woning te verduurzamen. Ook gemeente Bronckhorst doet mee aan de subsidieregeling Isolatie Subsidie Achterhoek (ISA). Het gaat om woningen met een energielabel D, E, F, of G en met een WOZ waarde tot maximaal € 429.300,-.

Wethouder Emmeke Gosselink van wonen: “We willen graag dat huishoudens energie gaan besparen door te isoleren. Met deze subsidie kunnen we mensen financieel ondersteunen voor het treffen van isolatiemaatregelen aan hun woning. Zo maken we met elkaar Bronckhorst een stukje duurzamer.”

De ISA is ontwikkeld door Energieloket Achterhoek samen met de Achterhoekse gemeenten. Woningeigenaren kunnen gebruik maken van één van de volgende subsidies:

  1. Doe-het-zelf aanpak. De woningeigenaar krijgt maximaal € 750,- om zelf aan de slag te gaan met verduurzamingsmaatregelen in de woning
  2. Isolatietrein. De woningeigenaar krijgt maximaal € 1.000,- voor een vaste isolatiemaatregel die in samenwerking met aangesloten lokale ondernemers worden aangeboden, zoals dakisolatie of glasisolatie.
  3. Maatwerkaanpak. De woningeigenaar krijgt maximaal € 4.000,- aan subsidie en wordt daarbij voor een groot deel ontzorgd. Hierbij worden inwoners die dit niet zelf kunnen of willen, door een adviseur meegenomen in de mogelijkheden die voor hen van toepassing zijn.

Aanvragen van de ISA
Woningeigenaren kunnen de ISA aanvragen via Energieloket Achterhoek. Energieloket is hét aanspreekpunt voor subsidieregelingen en leningen voor woningisolatie in de Achterhoek. Meer informatie over wanneer en hoe de subsidie kan worden aangevraagd volgt in november. Isolerende maatregelen die in 2023 al zijn uitgevoerd komen ook voor de ISA in aanmerking. Woningeigenaren kunnen de subsidie dan met terugwerkende kracht aanvragen.

Natuurvriendelijk isoleren
Onlangs deed de Raad van State een uitspraak over vleermuisonderzoek bij isolatie. Voordat gebouwen geïsoleerd worden, is nu onderzoek nodig naar voorkomende faunasoorten in het gebouw. Deze uitspraak heeft gevolgen voor de mate waarin inwoners en bouwbedrijven isolatie kunnen uitvoeren. De Achterhoekse gemeenten onderzoeken samen met het Energieloket naar een oplossing voor deze uitdaging. Tot er een oplossing is gevonden zal de ISA geen spouwmuurisolatie stimuleren. Voor de isolatietrein wordt nog gezocht naar een andere geschikte isolatiemaatregel, waarschijnlijk glasisolatie (HR++).

Het Rijk stelt het geld beschikbaar aan gemeenten in het kader van het Nationaal isolatie Programma (NIP). Met dit geld maken gemeenten een isolatieprogramma om woningeigenaren te stimuleren energiebesparende isolatiemaatregelen te nemen, eventueel samen met energiezuinige ventilatiemaatregelen.

Op Morgen
Met Op Morgen is een platform van en voor iedereen in de gemeente
Bronckhorst. Hier bundelen we onze krachten voor een beter klimaat.Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet. Dat gaat over de thema’s biodiversiteit, energie, circulair en klimaatadaptatie.Inspirerende verhalen, handige tips om zelf aan de slag te gaan en leuke nieuwtjes over het klimaat en onze omgeving vindt u op www.op-morgen.nl. Neem een kijkje en doe mee!