Start fotografieproject ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’

DINXPERLO – Unieke samenwerking tussen basisschool, woonzorgcentrum en Heimatverein
Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek start fotografieproject  ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’

Op donderdag 22 september start het fotografie project  ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’. Aan dit project wordt deelgenomen door senioren van woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny en de dagopvang, senioren van Heimatverein Suderwick en leerlingen en docenten van twee groepen 8 van basisschool De Bosmark in Dinxperlo.

Lezing en interviews
Op donderdagmorgen 22 september en 29 september komen Ben Maandag en Johannes Hoven naar Careaz Dr. Jenny. Zij vertellen, ondersteund met beeldmateriaal, over de Hellweg, de grensweg tussen Dinxperlo en Suderwick. Zowel Maandag als Hoven houden zich bezig met de historie van Dinxperlo en Suderwick. Ben Maandag heeft inmiddels twee boeken uitgegeven (o.a. Dinxperlo en De Heurne in beeld) en Johannes Hoven was betrokken bij een onlangs uitgezonden documentaire van de WDR “Wir und die Holländer – Grenzgeschichten”. De 2e helft van de ochtenden gaan leerlingen de senioren interviewen. De vragen worden voorbereid door leerkrachten en leerlingen.

Fotografie lessen in de basisschool
De donderdagochtenden 6 oktober en 13 oktober staan in het teken van zelf foto’s maken. Henny Waanders van museum De Scheper uit Eibergen komt met oude camera’s en geeft uitleg over hoe er vroeger werd gefotografeerd en fotograaf Frank Vinkenvleugel legt uit hoe je mooie foto’s maakt. Leerlingen en geïnteresseerde senioren krijgen gerichte opdrachten mee. Wellicht een foto maken van grensovergang Brüggenhütte.

Wandeling langs grens
Op donderdag 27 oktober en 3 november gaan senioren en leerlingen een wandeling maken over de grensweg, de Hellweg. Er wordt gestart  bij woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny. De huizen en locaties die te zien waren op de oude foto’s worden opnieuw gefotografeerd.

Expositie
Het project wordt afgesloten met een expositie waarbij oude foto’s en nieuwe foto’s naast elkaar te zien zijn. De opening van de expositie wordt omlijst met oude verhalen die foto’s oproepen. De datum van opening van de expositie en locatie is nog niet bekend op dit moment. Informatie volgt t.z.t.

Verbinden van generaties
Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie, streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn (participatie) een belangrijk kerndoel binnen het pact.