Home » Gelderland » Henri Lenferink voorgedragen als waarnemend commissaris van de Koning Gelderland

Henri Lenferink voorgedragen als waarnemend commissaris van de Koning Gelderland

1126

GELDERLAND – Henri Lenferink wordt voorgedragen om de functie van waarnemend commissaris van de Koning in Gelderland te vervullen. Deze beslissing is genomen na overleg tussen minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Gelderland. De verwachting is dat Lenferink aanstaande maandag al aan zijn nieuwe functie kan beginnen.

Het overleg op woensdag 27 september 2023 vormde een noodzakelijke stap in het proces van de benoeming van een waarnemer. Lenferink, met een aanzienlijke bestuurservaring, waaronder twintig jaar als burgemeester van Leiden en tien jaar als wethouder in Arnhem, wordt gezien als een solide keuze voor deze functie.

De reacties op de kandidatuur van Lenferink zijn positief ontvangen in het Huis der Provincie. De plaatsvervangend voorzitter Mark Smits en het college van Gedeputeerde Staten hebben vertrouwen in een constructieve samenwerking en de stabiliteit die Lenferink naar verwachting zal brengen in deze uitdagende tijden voor Gelderland.

De aanleiding voor de aanstelling van een waarnemend commissaris is het besluit van John Berends om zijn taken als commissaris van de Koning voorlopig neer te leggen. Lenferink zal zijn volledige takenpakket waarnemen, inclusief de voorzittersrol van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten en de verantwoordelijkheid voor het goede verloop van burgemeestersbenoemingen.

Minister de Jonge zal op vrijdag 28 september de kandidatuur van Lenferink officieel bekendmaken in de ministerraad, waarna de voordracht voor de officiële benoeming aan Zijne Majesteit de Koning zal worden gedaan. De beëdiging van Lenferink is gepland op maandag 2 oktober 2023.

Bron(nen) & Afbeelding(en)

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen