Home » Gelderland » Toename van fietsendiefstallen in Gelderland – Independer Onderzoek

Toename van fietsendiefstallen in Gelderland – Independer Onderzoek

253

GELDERLAND – Gelderland zag in 2023 een significante toename in fietsendiefstallen, met 8.400 gemelde incidenten, een stijging van 3.3% ten opzichte van 2022 en 29% hoger dan in 2019. Uit een onderzoek van Independer, gebaseerd op gegevens van de politie en het CBS, blijkt dat Nijmegen de meest risicovolle plek in Gelderland is om een fiets te parkeren.

Gelderse steden met de meeste fietsdiefstallen in 2023:

  1. Nijmegen: 2.145 diefstallen
  2. Arnhem: 1.120 diefstallen
  3. Apeldoorn: 655 diefstallen
  4. Ede: 630 diefstallen
  5. Zutphen: 370 diefstallen

Rozendaal daarentegen meldde de minste diefstallen, met slechts 5 incidenten in 2023.

Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer, merkt op dat het werkelijke aantal diefstallen waarschijnlijk hoger ligt, aangezien niet iedereen aangifte doet. “Vooral bij elektrische fietsen, waarbij aangifte noodzakelijk is voor een verzekeringsclaim, zien we een toename in meldingen,” voegt Ypma toe.

Lokale verschillen en voorwaarden voor verzekering: In Bronckhorst verdubbelde het aantal diefstallen, terwijl gemeenten zoals Lochem een daling zagen (-33,3%). Ypma waarschuwt dat voor diefstal uit achtertuinen of schuren, de fiets op slot moet staan en de opslagplek goed afgesloten moet zijn.

Voor meer details over het onderzoek en specifieke gegevens per gemeente, bezoek de onderzoekspagina van Independer: Onderzoek Fietsendiefstal 2023.

Bron(nen) & Afbeelding(en)