Jongeren in Oost Gelre positief over plannen energietransitie

Uit onderzoek blijkt dat jongeren zich betrokken voelen bij het klimaat
OOST GELRE – Jongeren voelen zich betrokken bij het klimaat. Dat blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd om te peilen hoe de gemeente jongeren kan betrekken bij de energietransitie. De jongeren vinden het belangrijk dat er een leefbaar en schoon klimaat is wanneer zij volwassen zijn. In de periode februari tot en met juni zijn jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot en met 24 jaar naar hun mening gevraagd. In de enquête en in de gehouden interviews reageren de jongeren positief op de plannen van de gemeente.

Plannen voor de energietransitie
Als jongeren moeten kiezen tussen zonne-energie, windenergie en biomassa, kiest de meerderheid voor zonne-energie. Hun verklaring: “Waarschijnlijk omdat we al aan zonnepanelen gewend zijn.”

De jongeren zijn in de enquête stellingen en keuzes voorgelegd. Over alle drie de duurzame energiebronnen zijn de jongeren positief. Vooral zonnepanelen op boerenerven en –daken scoren goed. 98,6% vindt het een goede vorm van energieopwekking. Ook vindt 67,8% van de jongeren het een goed idee om windmolens te plaatsen. Windmolens worden vooral goedgekeurd als deze niet dicht bij woningen staan. Biomassavergisting wordt ook getolereerd, al zien de jongeren wel liever windmolens dan een mestvergister in hun omgeving.

Online communicatie
Ook over de communicatie zijn jongeren duidelijk. Online, via e-mail, Facebook en Instagram. Daarbij is het belangrijk dat de gemeente de juiste toon aanslaat (serieus, maar met begrijpelijke woorden) en beeld gebruikt. Beeld werkt verhelderend en is makkelijk en snel te begrijpen. Ook is interactie belangrijk. Jongeren willen de mogelijkheid hebben te kunnen reageren en hun mening te laten horen.

Nieuwe generatie betrekken
Om een betere wereld door te geven aan volgende generaties, is het belangrijk hen erbij te betrekken. Daarom is er onderzoek gedaan naar hoe de jongeren het liefst betrokken worden bij de gemeente en wat de eerste stappen zijn. Het resultaat: jongeren willen meer informatie krijgen en vaker hun mening kunnen geven. De gemeente wil graag een vervolg geven aan het betrekken van de jongeren bij de energietransitie op basis van de adviezen uit dit onderzoek.

DownloadsBron: Gemeente Oost Gelre


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.