Oost Gelre past kavelprijzen woningbouw aan

“Een verhoging met 7% is nodig om aan te sluiten bij de huidige marktwaarde”
OOST GELRE – Het college van B&W heeft besloten de landelijke trend in de stijging van kavelprijzen voor woningbouw te volgen. Al geruime tijd zijn de kavelprijzen in Oost Gelre niet aangepast. Wel zijn de prijzen van woningen gestegen, evenals de bouwkosten. Wethouder Karel Bonsen: “Wij gebruiken bij de exploitatie van onze eigen bouwkavels maatschappelijk geld. Dan is het wel zo eerlijk om bij de verkoop van kavels aan te sluiten bij de huidige marktwaarde, ook al blijven we er nog steeds onder.”

De gemeente Oost Gelre heeft op dit moment nog een handvol kavels in de verkoop. De meeste kavels zijn in handen van private partijen. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Brouwhuizen en Oldenhuis in Groenlo. Maar ook in de kleine kernen komen op dit moment veel bouwplannen voort uit private initiatieven. Het effect van de verhoging beperkt zich op dit moment dus tot een gering aantal kavels.

Verschil met kleine kernen blijft
In het verleden zijn afspraken gemaakt over de kavelprijzen per kern. Zo werden de kavelprijzen in Groenlo naar beneden bijgesteld, evenals in de kleine kernen. Dat werd toen gedaan om de woningbouw in die kernen te stimuleren. Inmiddels is er volgens wethouder Bonsen sprake van een gezonde woningmarkt, ook in die kernen. “In Lichtenvoorde komen we in de buurt van marktconforme prijzen. Dat is ook wel logisch want de belangstelling voor kavels in Lichtenvoorde is groot. Maar wij handhaven wel het verschil met Groenlo en de kleine kernen ten opzichte van Lichtenvoorde. Het past in de ontwikkelingen van dit moment om ook daar de kavelprijzen aan te passen.”

Stijging met 7%
De verhoging van 7% betekent een gemiddelde stijging van de kavelprijzen met ongeveer 20 euro per vierkante meter. Per kern betekent dat, inclusief btw, een prijs van:

  • Lichtenvoorde kavels groter dan 500 m² van € 322,- naar € 345,- m²
  • Lichtenvoorde kavels kleiner dan 500 m² van € 345,- naar € 369,- m²
  • Groenlo kavels groter dan 500 m² van € 226,- naar € 242,- m²
  • Groenlo kavels kleiner dan 500 m² van € 242,- naar € 259,- m²
  • Klein kernen van € 226,- naar € 242,- per m²

De nieuwe grondprijzen gaan op 1 december 2019 in. “We kijken per jaar of we de kavelprijzen moeten herzien. Daarin volgen we de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast houden we de mogelijkheid om voor hele specifieke locaties een andere prijs vast te stellen. Dat zal vooral voor toplocaties gelden waar een hogere kavelprijs gerechtvaardigd is. Daarvoor nemen we dan een apart besluit.”


Bron: Gemeente Oost Gelre


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.