Oost Gelre stelt regisseur kleine kernen aan


OOST GELRE – Eva te Poele is aangesteld als regisseur kleine kernen in Oost Gelre. Daarmee gaat een belangrijke wens, uitgesproken in de Leefbaarheidsvisie Kleine Kernen, in vervulling. Wethouder Jos Hoenderboom: “De kleine kernen wilden een ambassadeur binnen de gemeente die met hen samenwerkt aan leefbaarheid. Wij onderschrijven die wens en de Leefbaarheidsvisie van harte. De kleine kernen zijn een belangrijk speerpunt voor het college.”

Leefbaarheidsvisie
In hun leefbaarheidsvisie geven de zes kleine kernen Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent en Zwolle een doorkijkje naar 2030. Op basis van 9 thema’s willen ze samenwerken aan leefbaarheid. De belangrijkste thema’s zijn Wonen, Onderwijs, Voorzieningen, Zorg, Landschap en Lokale economie. Wethouder Hoenderboom: “De dorpsbelangenorganisaties hebben hier goede ideeën bij. Het is belangrijk dat die ideeën ook binnen de gemeente worden ingebracht en aandacht krijgen. Eva te Poele vervult hierin een belangrijk rol. Zij kan de juiste mensen met elkaar in contact brengen en zorgen dat de kleine kernen hoog op de agenda blijven staan.”

Programmamanager kleine kernen
Dat het college grote waarde hecht aan de Leefbaarheidsvisie blijkt volgens wethouder Hoenderboom uit het feit dat naast de regisseur kleine kernen ook een programmamanager is aangesteld in de persoon van Marloes Kos. “We hadden al een programmamanager voor Lichtenvoorde en Groenlo, nu dus ook voor de kleine kernen. De programmamanager zorgt dat een project integraal wordt opgepakt. Immers als je het over wonen hebt, raakt het ook thema’s als duurzaamheid, zorg, onderwijs of voorzieningen.”

Wonen
Het eerste thema dat nu programmatisch wordt opgepakt is Wonen. Wethouder Hoenderboom: “De kleine kernen hebben daar zelf al veel voorwerk in gedaan. Zo heeft Harreveld met het project Samen op Harreveld heel concreet in beeld gebracht wat de behoefte voor Harreveld is. Op dit moment zijn we samen bezig in elke kleine kern te inventariseren op welke locaties mogelijkheden zijn om woningen te bouwen. In 2019 willen we de plannen op tafel hebben en de planologische procedures starten. In 2020 handelen we de aanvragen en vergunningen af en kan de schop in de grond.”

Een beloftevolle toekomst
Volgens wethouder Hoenderboom liggen Dbo’s en gemeente op één lijn in de ambitie én in de aanpak. “Met de aanstelling van Eva te Poele als regisseur en Marloes Kos als programmamanager gaat de Leefbaarheidsvisie nu echt leven en daarmee is een belangrijke randvoorwaarde voor het versterken van de leefbaarheid in de kleine kernen ingevuld.”Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.