Home » ‘WALD – de Weerld c’ Winnaar Beste Boek

‘WALD – de Weerld c’ Winnaar Beste Boek

436

LIEVELDE – Tijdens de bijeenkomst zondagochtend in Erve Kots te Lievelde maakte de jury bekend dat het boek ‘Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten – de Weerld c’ de (ere-)titel ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018’ heeft gekregen. De jury koos dit boek uit 85 boeken die in 2018 zijn gepubliceerd en betrekking hadden op de regio Achterhoek en Liemers.

De verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers wordt georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, Streektaalvrienden Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

De (onafhankelijke) jury, bestaande uit vijf personen met verschillende achtergronden (zoals onderzoeker, bibliothecaris, boekverkoper, schrijver en vormgever) beoordeelden de 85 boeken die in 2018 uit of over de regio zijn uitgegeven op vormgeving, taalgebruik, inhoud, originaliteit en streekbinding. Eind januari maakte de jury de vijf genomineerden al bekend: ‘Maria van Gelre, Sporen in het landschap’, ‘Geworteld in de Achterhoek’, ‘De Moordmolen’, ‘WALD- de Weerld c’ en ‘The Wild East’..

Paul Visser, jurylid, gaf aan dat het niet eenvoudig was te komen tot een goede beoordeling. ‘De variatie is zo groot, van verhalen en gedichten tot fotoboeken en dit jaar zelfs een woordenboek, dat maakt het moeilijk’. Toch werd de jury het ook dit jaar weer eens over de vijf genomineerden en was de stemming over de winnaar unaniem.

Visser sprak namens de jury de waardering uit voor alle auteurs van alle regioboeken die verschenen zijn. ‘Uit de publicaties blijkt zoveel betrokkenheid met onze regio, daar mogen we trots op zijn’.  Na bevindingen van de jury over alle genomineerde boeken maakte Visser het winnende boek bekend: het WALD – de Weerld c. ‘Het boek vertegenwoordigt een geweldig project. Een project waar al jarenlang veel mensen uit deze regio aan meewerken en daarom wijdvertakt geworteld is in de Liemers en de Achterhoek’. Het was volgens de jury hoog tijd om iedereen die aan dit belangwekkend project daarvoor te belonen met de titel ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers’.

Lex Schaars en Henk Lieftink namen als samenstellers van het boek de prijs in ontvangst. Uiteraard zeer verheugd over de titel ‘Beste Boek’ maar nog meer vanwege de waardering voor het hele project waar zij en vele mensen met hun al zo veel jaar mee bezig zijn.

De bekendmaking van het Beste Boek Achterhoek en Liemers is tevens de aftrap van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse  Komende week krijgt iedereen die streekboek koopt in de boekwinkel in de regio gratis de bundel ‘Flonkergood’ cadeau.