Home » Groenlo » Blauwalg veroorzaakt gezondheidsrisico’s in Gracht van Groenlo

Blauwalg veroorzaakt gezondheidsrisico’s in Gracht van Groenlo

1765

GROENLO – In de Grolse gracht en de vijver aan de Bevrijdingslaan in Groenlo is onlangs een uitbraak van blauwalg waargenomen. Waterschap Rijn en IJssel heeft een dringend advies uitgegeven om contact met het water te vermijden, vanwege potentiële gezondheidsproblemen die de blauwalg kan veroorzaken.

Blauwalg, een potentieel gevaarlijke bacterie
Blauwalgen hebben de mogelijkheid om giftige stoffen te produceren, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Zwemmers, spelende kinderen in het water en zelfs dieren kunnen in aanraking komen met deze giftige stoffen, hetzij door huidcontact of door het inslikken van water. Hierdoor kunnen symptomen zoals misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, huidirritatie, oorontsteking en geïrriteerde ogen optreden.

Waarschuwingsborden geplaatst en monitoring door Waterschap en gemeente
Om het publiek te waarschuwen voor de aanwezigheid van blauwalg, heeft het Waterschap waarschuwingsborden geplaatst bij het water. Deze borden zullen blijven staan totdat de blauwalg zich heeft teruggetrokken en de risico’s zijn verminderd. De gemeente houdt de situatie nauwlettend in de gaten en werkt samen met het Waterschap om ervoor te zorgen dat de nodige maatregelen worden genomen.

Contact opnemen met de GGD
Voor eventuele vragen met betrekking tot uw gezondheid of de gezondheid van uw dier, adviseert het Waterschap om contact op te nemen met de GGD via het volgende telefoonnummer: 088 – 308 33 22. De GGD zal u voorzien van verdere informatie en advies met betrekking tot de mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen.