De Slag om Grolle krijgt vorm


GROENLO / GROLLE – Liefst 72 groepen met zo’n 1500 re-enactors uit binnen- en buitenland maken zich op voor een bijzonder evenement aanstaande weekend: De ‘Slag om Grolle’, van 18 tot en met 20 oktober in het Achterhoekse vestingstadje Groenlo. Het is de zevende editie van dit evenement, dat inmiddels door de deelname van de buitenlandse groepen ook de pers over de landsgrens bezighoudt. Een krant op Malta besteedde onlangs zelfs een hele pagina aan de deelname aan het evenement door re-enactors van de Compagnia San Michele.

De Slag om Grolle is gebaseerd op het naspelen van de belegering (‘het beleg’) van het plaatsje Grol in 1627, en wordt door re-enactors tweejaarlijks nagespeeld sinds 2005. Op de plek waar in de Tachtigjarige Oorlog ook daadwerkelijk strijd geleverd werd, leveren twee partijen in een driedaags scenario opnieuw slag. Aan de ene kant de Spanjaarden die de stad al enige jaren in handen hebben, en aan de andere kant de Staatse troepen onder aanvoering van Frederik Hendrik. Die heeft behalve kanonniers ook veel musketiers en piekeniers tot zijn beschikking om de stad te veroveren.

Behalve drie dagen ‘slag’ die zich in de middaguren voltrekt, staat het hele stadje drie dagen lang in het teken van de zeventiende eeuw. In bijna elke straat zijn bewoners actief in het uitbeelden van het dagelijks leven in die tijd. Zo zijn er groepen die gewonde soldaten met een kar van het slagveld naar een geïmproviseerd hospitaal vervoeren, anderen hebben een molen nagebouwd of zijn actief met culturele activiteiten. Uiteraard zijn onder de ambachtslieden in het van door Grolsch bekende stadje ook bierbrouwers actief! De sfeer wordt ronduit feeëriek tijdens de fakkeltochten op vrijdag- en zaterdagavond.

Voor kinderen wordt de Slag weer een groot feest. Speciaal voor hen zijn er allerlei activiteiten zoals ezeltje rijden, spelletjes en een kindercaroussel. Bij het ‘Harmen en Bregje’-terrein kunnen ze met hulp van scouts allerlei spullen maken. Bij het evenementenplein kunnen kinderen zich bij Bas Baroen melden als ze soldaat in het leger van de prins willen worden, of willen deelnemen aan de fakkeltocht.

De komende dagen wordt door de inwoners van Groenlo nog hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de slag, waarbij auto’s en fietsen drie dagen taboe zijn.

Kortom: welkom in 1627!

Impressie Slag om Grolle 2017:


Bron: Streekgids.nl
Foto: Marcel Houwer


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.