21 mei 2024
Home » Groenlo » Eerste Havenwedstrijd 2017/2018 gewonnen door Jan Willem Nijkamp.

Eerste Havenwedstrijd 2017/2018 gewonnen door Jan Willem Nijkamp.

249

18 deelnemers weten in totaal ruim 166 kilo vis te vangen.

GROENLO/ELBURG – Na een succesvol bezoek aan de haven in Elburg (maart 2017) is op veler verzoek wederom contact gelegd met het bestuur van “HSV de Poepenkolk” om voor de winter 2017/2018 weer in aanmerking te komen voor wedstrijdvergunning, en dat is gelukt..!!

In eerste instantie zouden er drie wedstrijden georganiseerd gaan worden, maar door werkzaamheden in en rond de haven zijn het er twee wedstrijden geworden. De eerste is gevist op zondag 21 januari en de tweede staat gepland voor zondag 18 maart.

Afgelopen zondagochtend vertrokken richting Elburg voor een vijfenhalf uurs wedstrijd in de haven. Om 07:30 werd er geloot en het was derhalve om 07:15 uur al gezellig druk bij het havenkantoor in Elburg. Leuk om te zien was dat we dit keer een gemêleerd gezelschap hadden, er deden namelijk ook twee junioren en twee dames mee, een daarvan was de te kloppen vrouw. Henk Geurkink had het namelijk voor elkaar gekregen dat niemand minder dan tweevoudig wereldkampioene Anja Groot mee viste. Na het bespreken van de tactiek (of juist niet) en een klein glaasje Jans Foezel, van Jan’s Wijn-Whisky-Bier-specialiteiten uit Groenlo, werd er geloot

Meteen na het loten meteen naar de stek, het grote voordeel was dat we de auto’s achter de stek konden parkeren, en opbouwen maar. Na het opbouwen was het zaak om het bodem verloop goed in kaart te brengen en de stekken te bepalen. Het beste is om twee plekken aan te maken en deze om en om te bevissen en, niet geheel onbelangrijk, te onderhouden. Met grote regelmaat de plekken voorzien van casters en hennep, maar pas op met de casters, baarsjes zijn er ook gek op en die wil je nu net niet vangen.

Door enkele van de deelnemers was er de afgelopen even geoefend. De vangsten waren goed te noemen gewichten van rond de 10 kilo, en uitschieters daarboven, waren eerder regel dan uitzondering.

Er werd vandaag gevist in twee vakken aan de lange steigers. Vak A nummer 1 t/m 9 en vak B 11 t/m 19. Vooraf werd getipt dat de winnaar van de lagere nummers in vak A zou komen.

Rond half negen was iedereen klaar en was het Henk Geurkink die het beginsignaal gaf. Eerst een paar kleine ballen lokvoer brengen en vissen maar. Het dan ook niet lang of de eerste visjes kwamen boven water.

Het eerste uur liep voorspoedig, Vak A was iets beter dan vak B, hier werden de grovere vissen gevangen. In Vak B was het voor sommige deelnemers peuteren en werd en redelijk veel baars en pos gevangen maar aan het eind van het eerste uur zaten de meeste deelnemers hadden zaten al dik over de kilo.

Aan het begin van het tweede uur hadden de meeste deelnemers het onder de knie. Er werd meer en grovere vis gevangen. In het tweede uur was vak A nog steeds beter dan vak B, er kwam nog erg veel kleine vis boven water en na het vangen van een aantal vissen en daarna viel het weer stil. Blijven voeren, met name hennep, was het devies om de vis op de stek te krijgen en te houden.

Het derde uur verliep voor de meeste deelnemers weer wat beter en werd er ook meer maat voorn gevangen. Om kwart voor twaalf werd er een kleine pauze ingelast, tijd voor een lekker broodje rookworst (Theo en Rob onwijs bedankt) er was er tijd om even gebruik te maken van het toilet in het Havengebouw (met dank aan de voorzitter van “De Poepenkolk”). Om kwart over twaalf werd de wedstrijd weer hervat.

Meerder deelnemers gingen het vierde uur voortvarend van start. Met de name de deelnemers midden in  Vak B wisten met grote regelmaat een mooie voorn te halen.. In Vak A ging het op enkele stekken moeizaam. Ook na het opnieuw aanvoeren van de stek gaf de vis niet thuis, gelukkig was het niet op alle stekken in vak A “slecht”. Op de vooraf aangegeven betere lagere nummers bleef de vis actief .

Het laatste anderhalf zaten sommige deelnemers nog vol in de vis maar op enkele stukken, met name de hogere nummers in Vak B viel het stil. De vis was met geen mogelijkheid aan het azen te krijgen. Blijven brengen van aas, de een bracht alleen hennep terwijl de ander alleen casters bracht (met het risico na op kleine baars) leverde toch nog veel vis op. Om half drie was het helaas afgelopen met de pret. Bijna alle deelnemers zaten aan het eind van de wedstrijd ruim over de 100 stuk en hebben een heerlijk dagje in de haven van Elburg gehad.

Rond de klok van drie uur was het tijd om te gaan wegen. Het wegen ging snel en soepel en na een kleine 20 minuten was de uitslag bekend en volgde de prijsuitreiking. Paul Keizer, Hengelsport Kruidenier, had voor de vak winnaars een leuke prijs meegebracht. De prijzen om de tweede en derde plaats worden tijdens de feestavond uitgereikt. Dat het vissen niet altijd om de prijzen gaat liet Paul Keizers zien. De prijs horende bij de vakwinst, Paul keizer vak winnaar vak B, is gedoneerd aan beide jeugdige deelnemers.


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!