Home » Groenlo » Grote SORRY-tour van ‘t Knunnekes Dweilorkest van start

Grote SORRY-tour van ‘t Knunnekes Dweilorkest van start

615

GROENLO – Het Knunnekes Dweilorkest viert het 33-jarig jubileum! Het was op oudejaarsdag 1983 bij Van Leuteren, aan een tafeltje met een hoogpolig tafelkleedje, dat Chris Muetstege in een opwelling besloot om een dweilorkest op te richten. De 4 mensen die toevallig daarbij aan tafel zaten, werden ongewild de eerste mede-muzikanten van het nieuwe orkest. In die tijd bestond het begrip dweilorkest nog maar net. Er waren in de begin jaren 80 nog maar zo’n 15 orkesten van dit type in heel Nederland. Daarna ging het hard. Iedereen kent inmiddels de vele Dweilorkestenfestivals met als hoogtepunt het Open Achterhoekse Dweilorkesten Kampioenschap op Hemelvaartsdag in Groenlo.

Het Knunnekes Dweilorkest heeft de afgelopen 33 jaar flink aan de weg getimmerd. Was het in het begin een opvang voor uitgerangeerde Knunnekes-leden en hun kinderen, na een paar jaar werd de hulp ingeroepen van ‘echte’ muzikanten. De gekkigheid bleef gelukkig. Muzikale hoogstandjes zijn gelukkig nooit de doelstelling geweest. Dat is maar goed ook want hierdoor is veel gehoorschade voorkomen in Groenlo.

Het Dweilorkest deed mee aan heuse kampioenschappen in Oldenzaal en Bemmel. De podiums werden angstvallig vermeden maar de kroegen werden op kop gezet. De juryrapporten spraken boekdelen: ‘Een mooi begin, vooral doorgaan.’ ‘Muzikaal pijnlijk onder de maat, wel mooi pakken.’

Al die tijd heeft het orkest zich ingezet op de vrijdag voor de Grolse Carnaval om prins en Adjudant en gevolg te begeleiden langs de basisscholen en zorgde men voor muzikale omlijsting op de vele residentiefeestjes. Wilde uitstapjes naar het Altweiberfestival in Dorf Münsterland, de Rosenmontagszug in Keulen, de Oktoberfesten in München, vele optredens op de Knunnekes Buutavonden waren andere twijfelachtige hoogtepunten. Er werd in het begin gerepeteerd op zondagmorgen bij PamPam en later bij La Grillada De laatste decennia vindt men een gastvrij onthaal bij City Lido waar de repetities op eenzelfde niveau worden afgewerkt als 33 jaar geleden. Het geduld van de muzikale leiders wordt nog steeds danig op de proef gesteld. Op een moment van hoogmoedswaanzin werd zelfs de eerste CD ‚Mona en andere stukken’ uitgebracht. Er zouden nog 3 CD’s volgen. Hà.

Maar het Dweilorkest wilde meer! Meer wát, eigenlijk? Toch werd een instituut van Tientjesleden opgericht die al 20 jaar de studiemogelijkheden van de wat zwakkere muzikanten faciliteert. Als ruil krijgt men al jaren een heuse TOF-zitting(Tunes of Fire) voorgeschoteld op zaterdagavond voor de carnaval in een tot de nok toe gevulde Lange Gang. En dan meent het orkest ook altijd nog het laatste woord te moeten hebben tijdens de afsluiting van de dweilmiddagen op de drie dolle dagen. Tegen 18 uur worden de tafels bij Wissink beklommen en perst men de laatste noten door het koperen instrument.

Voor al deze overlast van de afgelopen 33 jaar wil ‘t Dweilorkest graag excuses aanbieden tijdens de GROTE 2016-SORRY-tour die men houdt van 5 t/m 9 februari in Grolle. Wees welkom, blijf een armlengte uit de buurt en spreek de muzikanten welgemeend aan op hun wandaden en andere veroorzaakte overlast. Een oprechte knieval zal u ten beurt vallen. Sorry!