Home » Groenlo » Leerlingen proeven aan de Slag om Grolle

Leerlingen proeven aan de Slag om Grolle

396

GROENLO – Leerlingen van de groepen zeven en acht van de Grolse basisscholen konden donderdag 19 en vrijdag 20 september al een beetje proeven van de komende Slag om Grolle. De veldslag zoals die in 1627 plaatsvond wordt sinds enkele jaren herbeleeft in het vestingstadje Groenlo.

Gerard van Huet organiseerde de Slag om Grolle voor de leerlingen namens de werkgroep Oude Calixtus. “Ik organiseer dit al zeker voor de vijfde keer. We zijn begonnen met leerlingen uit andere plaatsen, maar ik vond het nog mooier met leerlingen uit onze eigen woonplaats”, vertelde Gerard.

Ruim 200 leerlingen zijn er geweest op donderdag en vrijdag. De leerlingen kregen een demonstratie van Piekenier Randy Jansink. “Goedemorgen, ik ben kapitein Randy”, zei de piekenier die gekleed was in 17eeuwse kledij. Hij vertelde wat een piekenier is en hoe hier mee om te gaan. Ook de leerlingen/huurlingen kregen hun eigen piek en oefenden samen met kapitein Randy voor de Oude Calixtus. Aan het eind van de oefening kregen alle leerlingen een chocolade munt, zo betaalde kapitein Randy zijn ‘huurlingen’ uit.

Op ‘Jongensstad’ het domein van Scouting Groenlo, werd er onder andere vuur gemaakt met echte vuurstenen, konden de leerlingen kanonschieten, ringsteken en kruisboogschieten.

Ook het Stadsmuseum in de Veste werd bezocht. In het museum staat de 80-jarige oorlog centraal. In de Oude Calixtus werd gekeken naar een film over Grolle in 1627.

De Slag om Grolle wordt gehouden op 18, 19 en 20 oktober in Grolle. Kaarten zijn vooraf te bestellen via https://www.slagomgrolle.nl/tickets/. Voor meer informatie https://www.slagomgrolle.nl/