Marianum in (kerst)actie voor straatjongen van Dakar


GROENLO – Op donderdag 21 december 2017 voeren de leerlingen van Marianum actie voor het goede doel op de locaties Groenlo en Lichtenvoorde. De scholengemeenschap doet dit in samenwerking met de Maristen. Dit zijn paters die in Dakar (Senegal) het ‘Centre Nazareth’ hebben opgezet.

Geld inzamelen voor de vakantieweek
Een van de projecten die de paters organiseren, is de vakantieweek voor straatjongens. Het doel van de (kerst)actie is om deze vakantieweek te laten voortbestaan. Door verschillende middag- en avondactiviteiten in de scholen te organiseren, hoopt Marianum zoveel mogelijk geld voor de vakantieweek op te halen. Familie en vrienden van de leerlingen zijn van harte uitgenodigd.

Opzet vakantieweek
Het Centre Nazareth in Dakar, geleid door pater Christian, organiseert ieder jaar een vakantieweek voor (voornamelijk) jongens die op straat leven in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Tijdens deze week ervaren ze hoe het is om in een gezinssituatie te leven. Omdat ze altijd op straat leven, zijn ze dit verleerd. De vakantieweek heeft als doel om de jongens inzicht te geven in hun leefsituatie. Ze hopen dat na deze week overwegen om weer terug te gaan naar hun familie. Als jongens hiervoor kiezen, krijgen ze begeleiding van de medewerkers van het centrum.

Bedelen
De jongens komen op straat terecht door het wel of niet functioneren van de Daara (de jongensschool). Hun ouders sturen de jongens hier naartoe met het vertrouwen dat het goed komt met hun kind. In de praktijk blijkt dit vaak niet het geval. Wat er gebeurt, is dat de jongens buiten op straat geld moeten binnenhalen voor hun Marabout (meester) en de school. Ook bedelen ze voor zichzelf voor eten en een slaapplaats. Na een poosje raken de jongens ontheemd en weten niet meer waar ze vandaan komen of waar ze thuishoren.

Bewustwording
De actie sluit aan bij hoe Marianum naar hun leerlingen kijkt. Naast leerresultaten daagt de school ze uit om na te denken over hun eigen keuzes in een wereld waar van alles op ze afkomt. Ook de positie van de leerlingen ten opzichte van andere kinderen in een ander werelddeel met een andere cultuur, speelt hierbij een belangrijk rol. In de (nabije) toekomst heeft Marianum de wens om leerlingen naar Dakar te laten afreizen, zodat zij ter plekke kunnen zien hoe het leven is van hun leeftijdsgenoten.