Home » Groenlo » Reddingsplan in gang gezet voor Grolse want

Reddingsplan in gang gezet voor Grolse want

554

GROENLO – De Grolse wanten zijn in de winter een bekend verschijnsel met name in Groenlo. De handschoenen zijn warm, hebben vrolijke kleuren en een lange traditie. Deze traditie wordt volgens een nieuw in het leven geroepen.

De sociëteit is bang dat er over een aantal jaren geen Grolse wanten breisters meer zijn die de kunst van het wanten breien machtig is. “Het wanten breien wordt op dit moment niet meer overgedragen van generatie op generatie, zoals vroeger wel het geval was”, zeggen de 9 heren, die samen de sociëteit vormen. “Vroeger had je in Groenlo zelfs een Grolse wantenfabriek, de firma Heimans. Als er niets gedaan wordt is straks ook de want een museumstuk, omdat ze niet meer worden gemaakt.

Om het verdwijnen van de Grolse wanten tegen te gaan hebben de heren, die het ‘Grolse hart’ op de goede plaats hebben en hun sporen in het Groenlose verenigingsleven ruimschoots hebben verdiend, de sociëteit met de naam www.grolsewanten.nl opgericht.

“We zullen er alles aan doen om de Grolse want voor de ondergang te behoeden. Want op dit moment zie je de Grolse want onder je ogen verdwijnen en dat mag nooit gebeuren. Door de oprichting van de sociëteit www.grolsewanten.nl wordt tevens een oude traditie in ere hersteld, want vroeger had Groenlo veel meer sociëteiten en nu nog maar een enkele.

Het doel van de Sociëteit kan als volgt omschreven worden.
1. Het promoten van de Grolse want en daarmee indirect het promoten van Grolle.
2. Het bevorderen van het dragen van Grolse wanten.
3. Bewerkstelligen dat de Grolse wanten tot in de eeuwigheid gemaakt worden.
4. Bewaken en op peil houden van de voorraad Grolse wanten, mutsen en dassen.
5. Gezelligheidsvereniging (Sociëteit).

Website
Om met de promotie te beginnen heeft de vereniging een website geopend. Deze is te vinden onder: www.Grolsewanten.nl. “Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om er een aantrekkelijke site van te maken. Deze is nog niet klaar, maar er is al wel wat te zien. Het is de bedoeling dat bezoekers op de website allerlei zaken kunnen zien en lezen die met de Grolse wanten te maken hebben, zoals de geschiedenis van de Grolse wanten, nieuws en diverse producten. Ook komt er waarschijnlijk een galerie met foto’s van Grollenaren die Grolse wanten dragen. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om Grolse wanten online te bestellen.

Plannen
De nieuwe sociëteit zit boordevol ideeën. Jaarlijks zal iemand, die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de promotie van Groenlo, in het zonnetje worden gezet. Ook komt er waarschijnlijk een Grolse wanten feestavond en zullen deze op de kerstmarkt te koop aangeboden worden.

De Sociëteit wil om te beginnen eerst de geschiedenis van de Grolse want boven water halen. “Er is al wel het nodige materiaal verzameld, maar binnenkort zullen diverse wanten breisters worden geïnterviewd zodat de geschiedenis van de Grolse wanten duidelijk wordt. Uiteraard zal deze geschiedenis op de website worden geplaatst. Kortom: het reddingsplan is in gang gezet.