Home » Archief » Tentoongestelde Russische Tank markeert Veteranendag Oost Gelre

Tentoongestelde Russische Tank markeert Veteranendag Oost Gelre

3167

De Russische tank staat voor Oostland in Groenlo | Foto: Marcel Houwer

GROENLO – Het Veteranencomité Oost Gelre en de gemeente Oost Gelre organiseren gezamenlijk de jaarlijkse Veteranendag op zaterdag 16 september 2023. Als onderdeel van de herdenking zal een zwaar beschadigde Russische T-72B-tank, die beschadigd raakte tijdens de Russische aanval op Kyiv in 2022, tentoongesteld worden voor autobedrijf Oostland aan de overkant van het 4/5 mei oorlogsmonument (‘Glazen Monument’) op de hoek van de Winterswijkseweg en Lichtenvoordseweg in Groenlo. Dit object werd eerder als protest tegen Russische agressie voor de Russische ambassade in Berlijn geplaatst.

Het hoofddoel van de Veteranendag is erkenning en waardering voor de veteranen in Oost Gelre en de mogelijkheid om ervaringen en herinneringen te delen. Het evenement biedt ook de gelegenheid om stil te staan bij degenen die ons in dienst van het Koninkrijk Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en in latere missies zijn ontvallen. De herdenking onderstreept tevens het belang van vrede, vrijheid, veiligheid en democratie.

Gerard Boink, voorzitter van het Veteranencomité Oost Gelre, heeft zich ingezet om de tank naar Nederland te brengen. Hij zal morgen (lees zaterdag 16 september) een mondelinge toelichting geven na een openingswoord van burgemeester Annette Bronsvoort bij de tentoongestelde tank om 12.30 uur, voorafgaand aan de kranslegging. Er zijn ook informatieborden met toelichting bij de tank.

Naast de tank, zullen kransleggingen plaatsvinden bij het herdenkingsmonument, met burgemeester Annette Bronsvoort die een krans legt namens het gemeentebestuur en veteranen die namens de gezamenlijke veteranen van Oost Gelre een krans leggen. Geestelijk verzorger Sander Zweserijnen zal spreken en muziekvereniging Groenlo zal passende koralen verzorgen.

Na de Veteranendag en de tentoonstelling in Groenlo zal de tank terugkeren naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Midzomerwandeling in Groenlo

Zaterdag 22 juni 2024 wordt de Midzomerwandeling georganiseerd in Groenlo. Deze wandeltocht is 6 kilometer en deelname is gratis. Start: Brouwersnös Eibergseweg 1 Groenlo. Starttijd: Tussen 19.30 uur en 20.30 uur.