20 mei 2024
Home » Harreveld zet kunst en handel aan de straat

Harreveld zet kunst en handel aan de straat

713

HARREVELD – Geen online-kunsten of online spullen kopen, maar op zondag 2 juni moet je gewoon gaan wandelen langs de opritten en carports in Harreveld waar meer dan dertig deelnemers hun handel aanbieden.

[su_pullquote]Wegens groot succes: 2e editie Handel & Wandel [/su_pullquote]HARREVELD – Geen online-kunsten of online spullen kopen, maar op zondag 2 juni moet je gewoon gaan wandelen langs de opritten en carports in Harreveld waar meer dan dertig deelnemers hun handel aanbieden. De een heeft kunst gemaakt en de ander heeft de garage flink opgeruimd en biedt die spullen aan. Of zoals vorig jaar bij de eerste editie het geval was: een rondleiding door de tuin eindigend bij een kastje vol lekker jammen.

Het idee kwam vorig jaar uit de groep die zich ‘Kunstenmakers Harreveld’ noemt. Zij organiseerde eerder de knusse kerstmarkt bij molen Hermien, “maar je moet niet elk jaar hetzelfde kunstje doen”, vertelt keramist Esther Krabbenborg. De groep vertegenwoordigt tien kunstenmakers, onder meer kunstschilders, fotografie, handwerken, kaartjes maken. Chantal Thiele maakt bloemdecoraties en er zit iemand die oude spullen oppimpt en tafeldecoraties maakt. Er doen ook Harrevelders mee die gewoon hun zolder opruimen en deze waren aanbieden. “Sommigen voegen daar hun eigen creatieve ideeën aan toe of richten hun oprit er helemaal naar in. Een Harrevelder, werkzaam in de bosbouw, had met houten boomstamschijven tuinstoelen voor kinderen gemaakt. Of oude spullen als leuke hebbedingetjes verpakken. Wat ontzettend leuk was, is dat Handel en Wandel ook kinderen enthousiast maakte. Zij voegden hun eigen kunsten toe; zij verkochten zelfgebakken cupcakes en limonade in leuke versierde bekertjes. Om van te genieten”, zegt Krabbenborg met een brede lach. In totaal telde Handel & Wandel vorig jaar 31 deelnemers.

Toegankelijke markt
Handel en Wandel is makkelijker te organiseren dan de kerstmarkt. “Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen en het opruimen van de oprit of de stoep voor het huis. Een kerstmarkt moet je opbouwen. Het is een heel gesjouw met spullen. Bovendien zijn er genoeg kerstmarkten. En deze zomerse markt is een stuk toegankelijker. Je komt op plekjes die je anders nooit zou zien. Mensen nodigen je uit om eens door de tuin te wandelen.”

Flyeren
In de afgelopen week hebben de ‘Kunstenmakers’ in het dorp geflyerd voor deelname. Vóór komend weekend kunnen zij zich opgeven. Aan de hand van de opgave wordt de wandelroute uitgezet. De deelnemers zijn herkenbaar aan het bordje in de tuin. “Vorig jaar troffen we het met het mooie weer. Het was drukker op straat dan gewoonlijk. Er gingen handelaren rond en ik weet van een Barbie-fan die poppen opkocht. We hoorden ook de opmerking: ‘waarom hebben wij dat niet in ons dorp?’ De wandeltijd maken we nu ruimer. Vorig jaar bleek van 11 tot 15 uur te krap om rond te komen. Nu kun je van 10 tot 16 uur rond en ergens wat langer blijven hangen als het gezellig is.” Voor een euro is de wandelroute met alle informatie verkrijgbaar bij de vier toegangswegen naar Harreveld.


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!