Home » Landelijk » Aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023

Aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023

1128

Op woensdag 22 november 2023 is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Die dag kun jij van 07.30 tot 21.00 uur naar het stembureau gaan en jouw stem laten horen.

Waarom zou jij moeten stemmen?
Als jij stemt, heb je direct invloed op wie Nederland de komende vier jaar in de Tweede Kamer vertegenwoordigt. In de Tweede Kamer zitten 150 volksvertegenwoordigers die over zaken praten en besluiten nemen die jou direct raken, zoals het maken van nieuwe wetten.

Wat betekent het als je jouw stem uitbrengt voor de Tweede Kamer?
Jij kiest dan een kandidaat die bij een politieke partij hoort. Deze persoon verdedigt de ideeën en standpunten van zijn of haar partij. Door te stemmen, laat jij dus weten welke richting jij wilt dat de Tweede Kamer op gaat.

Waar kun je meer te weten komen over de partijen en hun kandidaten?
Vanaf half oktober kun je alle info vinden over de politieke partijen en hun kandidaten op de website van de Kiesraad. En goed om te weten: voordat je gaat stemmen, krijg je de kandidatenlijst thuisgestuurd. Wil je echt de diepte in gaan? Bekijk dan de plannen van de partijen op hun eigen websites.

Wat doet de Tweede Kamer eigenlijk?
De Tweede Kamer heeft veel belangrijke taken, zoals:

  • Het in de gaten houden van het kabinet. Dit doen ze door vragen te stellen aan ministers.
  • Beslissen over nieuwe wetten en het aanpassen van oude wetten. Hierbij werken ze samen met de regering en de Eerste Kamer.
  • Ze vertegenwoordigen jou en alle andere Nederlanders.

Wat gebeurt er nadat we hebben gestemd?
Na de verkiezingen beginnen de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. De leiders van de partijen die zijn gekozen, gaan dan samen zitten om te kijken wie met wie de komende vier jaar het land gaat besturen. Dit heet de kabinetsformatie.

Bron(nen) & Afbeelding(en)