Home » Landelijk » Extreem lange regenduur

In grote delen van het land was het de afgelopen dagen kletsnat. Regionaal, vooral in het midden van het land, regende het volgens MeteoGroup bijna 60 uur achter elkaar. Uniek in het zomerseizoen.

De maand augustus is klimatologisch gezien de natste maand van de zomer. Gemiddeld valt over het land in de gehele maand 65 tot 100 millimeter regen, waarbij normaalgesproken het westen het natst is en het (zuid)oosten het droogst.

Bijna 60 uur regen
Juist in de oostelijke helft van het land is nu in de periode van vrijdag tot en met maandag op veel plaatsen al meer gevallen dan normaal in de hele augustusmaand. Opvallend was vooral de duur van de neerslag. Op diverse plaatsen heeft het bijna 60 uur achter elkaar geregend en dat is nog nooit eerder vertoond in een Nederlandse zomer. Tevens verliep deze hele periode zonloos en ook dat is uniek. Vooral bij de huidige daglengte is het vrijwel onmogelijk om een zonloze dag te krijgen, laat staan 2,5 dag op rij.

Vorige records
De laatste keer dat het in augustus ongewoon langdurig regende was 14 juli 2011, toen regende het in het noordwesten van het land 23 uur achter elkaar. Meer mensen herinneren zich waarschijnlijk 25 en 26 augustus 2010. In De Bilt regende het toen 18 uur achter elkaar en in bijvoorbeeld de Achterhoek viel er in 1 dag tijd zoveel regen dat er grote overstromingen ontstonden. Het duurde er toen wel een week voordat al het water verdwenen was.

Terugkeer zomerweer
In de loop van de nacht trekt de neerslag het land uit en morgen keert volgens MeteoGroup het zomerweer terug. De zon schijnt regelmatig en het is overwegend droog. Ook gaat de temperatuur geleidelijk omhoog, tot later in de week uiteindelijk een zomerse 25 graden.

Meer informatie:
MeteoGroup
Agro Businesspark 99-101
6708 PV Wageningen
Telefoon: 0317-399800
www.weer.nl
www.meteogroup.com