Home » Lichtenvoorde » Erfgoed kunstproject: Leer bewerken voor kinderen

Erfgoed kunstproject: Leer bewerken voor kinderen

257

LICHTENVOORDE – Onbekend maakt onbemind. Door middel van een bezoek, compleet met rondleiding, is het de bedoeling basisschoolleerlingen te interesseren voor het ‘vak’ leerbewerken. Aansluitend ‘zien doen’ laten volgen door er zelf mee aan de slag te gaan, in een workshop, onder leiding van kunstenares Berna Bonekamp. In de periode van maandag 24 augustus tot en met donderdag 17 september brengen leerlingen van alle basisscholen in Lichtenvoorde een bezoek aan Rompa Tanneries, aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde.

Zelf doen
Leerlingen uit de groepen 7 en 8 krijgen tijdens de rondleiding, uitleg over de geschiedenis, heden en visie van het bedrijf, verwerker van verse stier- en kalfshuiden tot hoogwaardig leer, dat 2014 leerverwerkingsbedrijf Hulshof Lichtenvoorde overnam, en van daaruit opereert. Initiatiefneemster van het project in het kader van ‘Gemaakt in Gelderland’, van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek is kunstenares Mirjan Koldeweij. ‘Hierdoor krijgen de kinderen kennis van het productieproces van leer en de talrijke mogelijkheden met leer. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag in de workshop ‘Leer bewerken voor kinderen’. Zelf doen is nu eenmaal het allerleukste natuurlijk. Dat is met alles zo toch, en zeker voor kinderen geldt dat,’ vertelt Mirjan vanuit ervaring met het enthousiasmeren van kinderen voor kunst.

Voorbereidende lessen
De voorbereidingen op het bezoek en workshop vinden plaats op de eigen school, in de eigen klas, verzorgd door de eigen leerkracht, die op zijn/haar beurt voorbereid wordt door de uitvoerend kunstenares Berna Bonekamp. Hierin staan de activiteiten van Rompa Tanneries uit de eigen woonplaats centraal. Per leeftijdsgroep op de basisschool wordt de kennis van leer en haar mogelijkheden opgebouwd. Uiteindelijk in groep 7/8 komen de kinderen werkelijk in het bedrijf, doen onderzoek en verdiepen zich in het werken met leer. Tijdens de workshops gaan kinderen aan de slag met leer. ‘Dit stoere, duurzame materiaal is op velerlei manieren te gebruiken,’ begint Berna Bonekamp enthousiast. ‘Van leer kun je hartstikke mooie dingen maken, zoals tasjes, portemonnees, armbandjes, sleutelhangers, beursjes, buideltjes, dieren of fantasieobjecten.’ De gereedschappen waar de kinderen mee gaan werken zijn goed te hanteren door de leerlingen. ‘Het leer wordt van te voren gesneden of kan door de kinderen met een schaar in model geknipt worden,’ legt Bonekamp de werkwijze uit. ‘Verder is er voldoende extra decoratiemateriaal zoals kralen, veters en glimmertjes aanwezig om de werkstukken extra mooi te maken.’ Het leer dat gebruikt wordt komt uit de eigen fabriek van Rompa Tanneries in Lichtenvoorde.

Expositie
Nadat de laatste leerlingen het bedrijf bezocht hebben, hun eigen werkje hebben gemaakt, zijn de kunstwerkjes vanaf vrijdag 18 september, 14.00 uur, te bewonderen in een expositie bij Sociaal Cultuur Centrum Den Diek, Dijkstraat 30, Lichtenvoorde.