Home » Landelijk » Jongeren bewust over gevaren smartphone op de fiets

Jongeren bewust over gevaren smartphone op de fiets

216

Jongeren laten weten minder hun smartphone te gebruiken op de fiets na het volgen van het educatieve project Studio Flits! Het project heeft hen bewust gemaakt van de gevaren van het gebruik van de telefoon. Dit blijkt uit het user experienceonderzoek dat TeamAlert onlangs uitvoerde op scholen in Doetinchem, Assen, Hoofddorp, Dieren, Zwijndrecht, Neede, Alphen a/d Rijn, Culemborg en Bemmel.

Studio Flits! Is een educatief project waarbij scholieren van het praktijkonderwijs leren over de gevaren van de smartphone op de fiets. Zelf maken ze een fotostrip met voorbeelden van gewenst en ongewenst gedrag in het verkeer. Voor vrijwel alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar is hun fiets hét vervoersmiddel waarmee zij zich verplaatsen en lange afstanden mee afleggen. Onderzoek wijst uit dat jongeren een kwetsbare groep zijn in het verkeer (SWOV, 2018).

In totaal vulden 204 deelnemers de vragenlijst over Studio Flits! in. 27.5% van de ondervraagde jongeren is van plan zijn of haar gedrag te gaan veranderen door deelname aan Studio Flits!. 37.8% is van plan zijn of haar gedrag een beetje te veranderen. Een derde (33.3%) van de jongeren geeft aan zijn of haar gedrag niet te gaan veranderen na deelname aan Studio Flits! Hoogstwaarschijnlijk komt dit, omdat de deelnemers het gevoel hebben dat ze het zelf al goed doen.

20.1% van de jongeren geeft aan dat ze door het project aan het denken zijn gezet over hun rol in het verkeer. Bij 40.2% van de jongeren is dit een beetje het geval.

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen