19 mei 2024
Home » Lievelde » Veel grenzen verlegd tijdens het erfgoedfestival

Veel grenzen verlegd tijdens het erfgoedfestival

584

LIEVELDE/GELDERLAND – Op 22 juli is het erfgoedfestival Over Grenzen feestelijk afgesloten tijdens het dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t) in Lievelde. De invloed van de Gelderse grenzen op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland stond twee maanden lang in de schijnwerpers. Ruim 100 deelnemers organiseerden zo’n 300 activiteiten in Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Bezoekers waarderen de activiteiten van het festival met 4,2 sterren (op een schaal van 1 tot 5 sterren).

After movie Sfeerimpressie.
[su_youtube url=”https://youtu.be/Jp9sTWdWzZk”]

Grenze(n)loos Plat(t)
Het drukbezochte dialectfestival in Lievelde was een toepasselijke afsluiting van het erfgoedfestival. Bezoekers en artiesten beleefden aan de hand van muziek, theater, poëzie en verhalen hoe verbindend de gemeenschappelijke taal en cultuur tussen bewoners aan beide zijden van de grens kan zijn. Alle optredens waren in het Nedersaksisch dialect.

Limburg en Duitsland haken aan
Naast Gelderse organisaties zijn er ook Limburgse en Duitse uitgenodigd om een festivalactiviteit te organiseren. Eens vormden delen van deze gebieden samen met Gelderland het hertogdom Gelre. Aan de hand van fiets- en wandelroutes, tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en theatervoorstellingen ontdekten bezoekers de gezamenlijke geschiedenis. ‘Ik ben me weer meer bewust geworden van het verschuiven van de grenzen door de eeuwen heen’, zegt een bezoeker.

Romeinse tijd in Minecraft
Voor kinderen was RoMeincraft een leuk en leerzaam game-event. Ze leerden hoe Gelderland er in de Romeinse tijd uitzag. Samen met archeologen, gameprofessionals en andere kinderen bouwden zij in de game Minecraft aan ‘Romeins Gelderland’. In Virtual Reality konden ze hun bouwwerken bekijken. ‘Ik vond het het leukst om de gebouwen in VR te bekijken’, zegt een van de jonge deelnemers. Naast RoMeincraft waren er ook speciale kinderrondleidingen, familiespellen en speurtochten voor kinderen.

Doorlopende activiteiten
Geniet nog even na van het erfgoedfestival met een aantal doorlopende activiteiten. Ontdek deze zomer bijvoorbeeld nog een van de vele fiets- en wandelroutes. Ook onze Fietsen over Grenzen-route langs de grens van het hertogdom Gelre blijft beschikbaar. Breng een bezoekje aan een tentoonstelling, zoals ‘Gelderland Grensland’ in CODA Apeldoorn, ‘Neerbossche landverhuizers rond 1900’ in het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen of de dubbelexpositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’ bij Museum Nijkerk en het stoomgemaal Arkemheen. Leuk voor kinderen: Op 26 augustus is er nog een RoMeincraft-event in het Limburgs Museum in Venlo.

Kijk voor meer informatie over de doorlopende activiteiten op erfgoedfestival.nl.


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!