Koolmonoxidevergiftiging campagne gestart

Koolmonoxide doodt jaarlijks tenminste elf mensen. Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, versuft je tot je bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden. Komt deze informatie wat hard binnen? Gelukkig. Want luid alarm slaan tegen de stille sluipmoordenaar die koolmonoxide is, is precies wat de Brandweer en de Brandwonden Stichting op maandag 2 februari om 12.00 uur gaan doen. Tijdens de landelijke sirene start een gezamenlijke campagne om Nederlanders via een test en praktische adviezen bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide.

De luide sirene die op maandag 2 februari om 12.00 uur door het hele land klinkt, is hét moment om aandacht te vragen voor het onbekende gevaar van koolmonoxide (CO), alias de stille sluipmoordenaar. Door een koolmonoxidevergiftiging overlijden jaarlijks gemiddeld elf personen, worden 150 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden mensen behandeld op de Spoedeisende Hulp. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de (centrale) verwarming (ketel). Koolmonoxide (CO) is kleur- en geurloos en komt vrij bij verbranding in open haarden, kooktoestellen, gaskachels en cv-ketels. Te hoge concentraties CO kunnen in huis vrijkomen als er sprake is van gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die een fossiele brandstof gebruiken.

Test hoeveel risico jij loopt
Hilda Raasing, portefeuillehouder van de Raad van Brandweercommandanten: “We vinden het belangrijk om de gevaren van koolmonoxide bij mensen onder de aandacht te brengen, omdat ongelukken écht te voorkomen zijn. Door onze ervaring in de praktijk en door wat wij aantreffen tijdens ons werk, zijn wij het aan onze stand verplicht om hiervoor te waarschuwen. Je kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat je geen gevaar loopt, maar dan moet je wel weten hoe. Weet jij bijvoorbeeld of jouw verbrandingstoestel goed functioneert? En ventileer jij je huis voldoende? Onderdeel van de campagne is een test, waardoor je inziet hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging. We adviseren iedereen die test via koolmonoxide.brandweer.nl te doen.”

Wat maakt CO gevaarlijk?
Blootstelling aan een te hoge concentratie CO kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid en een te snelle hartslag kunnen optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben. Traumachirurg Roelf Breederveld (brandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk) ziet in de praktijk regelmatig patiënten met een koolmonoxidevergiftiging. “Na een brand, waarbij ook koolmonoxide vrijkomt, worden patiënten met een inhalatietrauma in ons brandwondencentrum binnengebracht. Het inademen van de vrijgekomen rook bij brand is gevaarlijk omdat, al is het zelfs heel even geweest, het dodelijk kan zijn. Daarom is de eerste prioriteit bij een slachtoffer van brand dat inhalatietrauma, waar ook koolmonoxidevergiftiging onder valt, behandelen. Pas daarna zijn de brandwonden aan de beurt.”

Jan Snel verloor zijn dochter door CO-vergiftiging
Jan Snel ontdekte op de meest afschuwelijke manier het gevaar van koolmonoxide. Zijn 12-jarige dochter Danique overleed samen met een vriendinnetje in 2012 door koolmonoxidevergiftiging. Sindsdien zet Jan zich met hart en ziel in om mensen ervan te bewust te maken dat in elke woning, (sta)caravan, tuinhuisje en boot een koolmonoxidemelder hoort te hangen. Zijn verhaal moet gehoord worden, omdat het in één oorverdovende klap duidelijk maakt dat dit iedereen kan overkomen. En daar worden we allemaal even heel erg stil van.

Meer weten? 
Kijk voor meer informatie, tips en cijfers over CO(-vergiftiging) op www.brandweer.nl/koolmonoxide en www.brandwondenstichting.nl/co