Home » Landelijk » Nationale nachtvlindernacht 2019: wachten op weesjes

Nationale nachtvlindernacht 2019: wachten op weesjes

331

In het weekend van 30 en 31 augustus vindt voor de 15e keer de Nationale Nachtvlindernacht plaats. Verspreid door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om de pracht van de nachtvlinders te laten zien. Iedereen is welkom! Omdat de zon al om half 9 onder gaat, is deze activiteit ook toegankelijk voor de minder actieve nachtbrakers.

Nachtvlinders kunnen naar een laken worden gelokt met een felle lamp. In deze tijd van het jaar kunnen nog meer dan tachtig soorten gezien worden. Enkele zeer zeldzame soorten hebben dan hun vliegpiek, zoals de glanzende marmeruil en de maagdenuil. Andere soorten die op licht afkomen zijn de huismoeder, zwarte-c-uil, appeltak en hagendoornvlinder. Elke regio heeft zijn eigen leuke soorten. Langs de kust maak je bijvoorbeeld kans op slanke groenuil, roodstreepspanner of ligusterstipspanner. Op de binnenlandse zandgronden is er juist weer kans op late heide-uil of zwartpuntvolgeling.

Weeskinderen
Ook door een zoete stof op bomen te smeren, kun je nachtvlinders lokken: met een zaklamp kun je ze op de bomen zien zitten. Hierop kunnen bijvoorbeeld piramidevlinders en vierkantvlekuilen afkomen, maar in het najaar zullen het vooral de ‘weeskinderen’ zijn. Het rood weeskind was altijd de meest voorkomende soort van het stel, maar de laatste jaren neemt het karmozijnrood weeskind in aantal toe. Terwijl dit vroeger voornamelijk op de Veluwe werd waargenomen, worden er tegenwoordig bijna overal op de zandgronden exemplaren gezien.. Met heel veel geluk, vooral langs de kust, maak je ook nog kans op het blauw weeskind.

Mee op pad
Iedereen is welkom om aan te haken bij een activiteit. In bijna elke provincie wordt er minstens eentje georganiseerd, dus grote kans dat er ook een bij u in de buurt is. De exacte locaties zijn terug te vinden op www.vlinderstichting.nl/nachtvlindernacht