Home » Landelijk » Rode Kruis: omstanders van ongevallen zijn helden

Rode Kruis: omstanders van ongevallen zijn helden

264

Een ongeluk of noodsituatie kan iedereen op elk moment van de dag overkomen, dat is bekend. Maar wat weinig mensen weten is dat in zulke gevallen maar liefst 90% van de levens gered worden door omstanders. Omstanders met het vertrouwen én de kennis om eerste hulp te verlenen op deze kritieke momenten zijn volgens het Rode Kruis helden, ongeacht waar en wie ze zijn. De hulporganisatie roept daarom vandaag, op Wereld Eerste Hulp Dag, iedereen op om held in de dop te worden, door het volgen van een EHBO-cursus. Daarnaast wordt via een spot op sociale media wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van Eerste Hulp-kennis.

Directe actie
De meeste levens worden gered door directe actie.  Een geblokkeerde luchtweg bijvoorbeeld, kan na vier minuten al fataal zijn. Hulpdiensten zijn niet altijd snel genoeg ter plaatse. Toch weten omstanders niet altijd wat ze moeten doen. Helaas beschikt maar 3% van de Nederlanders over aantoonbare Eerste Hulp-kennis.
Deze kennis kan in Nederland dus nog flink worden opgeschroefd.

Kennis van Eerste Hulp
Door het verspreiden van EHBO-kennis en adviezen probeert het Rode Kruis mensen zoveel mogelijk voor te bereiden op noodsituaties, zodat mensen weten hoe te handelen in geval van nood en leed kan worden voorkomen. Dit doet de organisatie door het aanbieden van landelijke EHBO-cursussen en de EHBO-app voor mobiele telefoons, die inmiddels door 1,4 miljoen mensen is gedownload. De app biedt instructies bij ongevallen en de route naar dichtstbijzijnde AED-locatie of EHBO-post. Vanaf half september is het cursusaanbod uitgebreid met een EHBO-cursus speciaal gericht op de meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen waarin ouders in slechts drie uur tijd leren hoe zij moeten handelen.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulponderwijs. Wereldwijd zijn er binnen de Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen 115.000 Eerste Hulptrainers actief.  In Nederland is dat niet alleen de Eerste Hulpverlening bij rampen en calamiteiten, maar ook bij kleine en grote evenementen zoals de Nijmeegse vierdaagse, carnaval, Pinkpop en Koningsdag. Om het belang van Eerste Hulp onder de aandacht te brengen, riep het Rode Kruis in 2000 de tweede zaterdag van september als Wereld Eerste Hulp Dag uit.