Home » Archief » Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

1062

Vanaf 1 juli zullen consumenten extra moeten betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic bij het afhalen of laten bezorgen van eten en drinken. Ondernemers mogen deze niet langer gratis aanbieden en zijn vanaf die datum verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dit kan op twee manieren: ofwel de beker of het bakje van de klant zelf vullen, ofwel een beker of bakje aanbieden dat weer kan worden ingeleverd. Dit initiatief van de overheid heeft tot doel het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en hergebruik te stimuleren, wat zowel goed is voor het milieu als voor de portemonnee.

Nederland produceert dagelijks maar liefst 19 miljoen wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic die slechts één keer worden gebruikt. Deze belanden vaak als afval op straat en in de natuur. Om de hoeveelheid afval te verminderen en zwerfafval tegen te gaan, heeft de overheid maatregelen genomen om hergebruik als norm te stellen.

Vanaf 1 juli gelden de volgende regels om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te bevorderen:

  • Extra kosten zullen in rekening worden gebracht voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic wanneer men eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het halen van een koffie op het station, het meenemen van een frietje bij de snackbar, het kopen van een maaltijdsalade in de supermarkt of het bestellen van een broodje in plastic bij een tankstation.
  • De kosten voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic zullen apart vermeld worden op de kassabon, zodat consumenten direct kunnen zien hoeveel extra ze betalen.
  • Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dit kan op twee manieren gebeuren: ondernemers kunnen herbruikbare bekers en bakjes aanbieden waarvoor een borg betaald moet worden en die kunnen worden ingeleverd, of zij kunnen de beker of het bakje vullen dat de klant zelf meebrengt.
  • Ondernemers kunnen zelf bepalen welke vorm van hergebruik zij aanbieden en kunnen er ook voor kiezen om beide vormen te implementeren.
  • Vanaf 1 januari 2024 zal herbruikbaar servies het uitgangspunt worden bij consumptie ter plaatse, zoals afwasbare mokken op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Deze nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en te recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat deze regels zullen bijdragen aan het verminderen van afval en zwerfafval. Ze moedigt mensen aan om bij te dragen aan hergebruik door hun eigen beker of bakje mee te nemen of te kiezen voor een beker of bakje waarvoor borg wordt gevraagd en dat weer kan worden ingeleverd.

Ondernemers moeten zich aanpassen aan deze nieuwe maatregelen en mogen vanaf 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes van plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de papieren bekers die vaak worden gebruikt voor koffie-on-the-go, omdat deze een plastic laagje bevatten om ze waterdicht te maken. De prijs voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic kan variëren en ondernemers hebben de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel zij hiervoor vragen. Als richtlijn geeft de overheid de volgende bedragen:

  • €0,25 voor een beker
  • €0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • €0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Deze maatregelen zijn gebaseerd op de Europese richtlijn Single Use Plastics en hebben als doel de impact van producten met plastic op het milieu te verminderen.

Voor meer informatie over deze maatregelen en andere initiatieven van de overheid om de hoeveelheid afval te verminderen, kunnen geïnteresseerden terecht op rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic. Ondernemers kunnen informatie vinden over de nieuwe regelgeving op www.minderwegwerpplastic.nl.

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen