Home » Landelijk » Verkiezing Boom van het Jaar 2023

Verkiezing Boom van het Jaar 2023

683

Koortsboom van Overasselt | Foto: Rob Visser Photography

Bomen zijn meer dan alleen maar groene planten die zuurstof produceren. Ze zijn ook stille getuigen van menselijke emoties en verhalen, groot en klein. Sinds 2018 heeft het SBNL Natuurfonds het initiatief genomen om de verhalen achter Nederlandse bomen meer bekendheid te geven. Door dit initiatief krijgen de bomen een stem en kunnen hun verhalen gedeeld en steeds weer opnieuw verteld worden.

Een van de manieren waarop het SBNL Natuurfonds bomen in de schijnwerpers zet, is door middel van De Boom van het Jaar verkiezing. Dit jaar gaat de verkiezing alweer het zesde seizoen in. Iedereen kan van 11 april tot en met 22 mei een boom nomineren met een bijzonder verhaal. Dit kan een legende zijn, een historisch verhaal of een boom met een bijzondere betekenis binnen de gemeenschap.

Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden begin september bekendgemaakt. Van 4 september tot 16 oktober volgt de nationale stemronde, waarin iedereen kan stemmen op zijn favoriete boom. Op 17 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt en deze zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing in 2024.

De verkiezing van De Boom van het Jaar zorgt ervoor dat er aandacht komt voor de verhalen achter de bomen. Het draagt bij aan het behoud van de bomen en zorgt ervoor dat de bomen een belangrijk onderdeel worden van onze geschiedenis en cultuur. Het is daarom goed om te weten dat de aanmeldperiode voor De Boom van het Jaar 2023 loopt van 11 april tot en met 20 mei. Uiterlijk 4 september worden de genomineerden bekendgemaakt en op 17 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. In november zal er een feestelijke huldiging plaatsvinden op locatie.

Een boom aanmelden kan via: De boom van het jaar