Expositie 90 jaar Bloemencorso Lichtenvoorde


LICHTENVOORDE – Op zaterdag 3 augustus vond de officiële opening van de expositie over het 90-jarig bestaan van Bloemencorso Lichtenvoorde plaats. Oud-voorzitter Anton Hulshof opende de voorstelling, die tot aan het corso op diverse plaatsen tentoongesteld wordt.

In aanwezigheid van het bestuur van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde en erelid Theo Mellink opende de langstlevende oud-voorzitter van SBL de expositie ‘Corso door de jaren heen’. De huidige voorzitter – Herman ter Haar vertelde hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. “Alhoewel 90 jaar natuurlijk geen officieel jubileum is, wilden we als SBL toch een feestelijk tintje geven aan dit bijzondere jaar. We hebben daarom een aparte jubileumcommissie ingesteld en die kwamen met het idee van een expositie. De expositie bestaat uit tien panelen vol met oude teksten en foto’s. Benno van Lochem van de Oudheidkundige Vereniging heeft hiervoor materiaal aangeleverd uit zijn persoonlijke archief. De panelen zijn vormgegeven door Leonie Boschker, geprint door Rob Mellink en de ezels waarop ze staan zijn gemaakt door Eugene Hulzink. Mooi staaltje samenwerking van de diverse commissies. Elk decennium heeft een eigen paneel, waarop de ontwikkeling van het corso zichtbaar is”, aldus Herman.

Zuinig op geschiedenis
Oud-voorzitter Anton Hulshof onthulde het eerste paneel. Een paneel met een foto waar hij ook nog op staat. “Die foto is van het bestuur van 1976. Ik weet nog heel goed dat ik samen met Vincent Pothof in het bestuur kwam. Wij waren broekies van midden twintig in een bestuur dat voornamelijk uit oude, grijze mannen bestond. Toen deden nog 27 wagens mee. Maar op een gegeven moment hebben we gezegd ‘als we vooruit willen dan moet het corso wel veranderen’. Vanaf dat moment kwam er ruimte om grotere wagens te bouwen. Ik weet nog dat Hooiland in 1986 de grootste corsowagen van Nederland bouwde: de Mississippi met 216.000 bloemen. Voorafgaand aan de optocht zijn we eerst met het onderstel door de straten gereden om te kijken of het wel paste. Tegenwoordig zijn de wagens nog groter, dan is 18 wagens wel een mooi aantal. Het is goed om de blik op de toekomst te richten, maar laten we zuinig zijn op onze geschiedenis”, aldus Anton.

Expositie bezoeken?
De expositie staat van 3 t/m 24 augustus opgesteld in de bibliotheek en is daar tijdens openingstijden te bewonderen (van 12 t/m 16 augustus is de bibliotheek gesloten). Van 24 augustus t/m 1 september is de expositie te zien in Antoniushove. Van 2 t/m 6 september in het gemeentehuis en op corsozondag is de expositie te bezichtigen op het tentoonstellingsterrein.


Bron: Streekgids.nl


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.