21 mei 2024
Home » Lichtenvoorde » Onderwijs in ontwerpen corsowagen en bouwen maquette 

Onderwijs in ontwerpen corsowagen en bouwen maquette 

633

LICHTENVOORDE – Scholengemeenschap Marianum biedt leerlingen na 15 jaar weer de kans om examen te doen in ‘Beeldende Vakken’. Ontwerpers van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde delen hun kennis en ervaring

Om de leerlingen kennis te laten maken met een proces waarin een 2D tekening wordt omgezet naar een 3D-beeld is gekozen voor een praktijkopdracht met als thema ‘Corso’. Omdat het Bloemencorso dichtbij de belevingswereld van de leerlingen ligt,  hoopt het Marianum leerlingen op een praktische en leuke manier lesstof aan te bieden. De initiatiefneemster van de herintroductie ‘Beeldende vakken’ en de samenwerking met het corso is docente en oud-bestuurslid Heleen Rooks.

Afgelopen donderdag 18 januari hebben vier leden van de werkgroep ontwerpers een inleiding gegeven over de kunst van het ontwerpen en het maken van een maquette. Een ontwerp maken lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet!

Rick Luttikholt gaf uitleg over composities, Kay Gosselink gaf een toelichting op het onderwerp schalen en verhoudingen, Rudi Pierik besteedde aandacht aan kleurgebruik en inkleuren en Ivo Klein Holkenborg vertelde meer over figuratie, muziek en alternatieve materialen.

De opgedane kennis en inzichten gaan de examenkandidaten de komende maanden gebruiken om van hun schetsen ook echte maquettes te maken. Tekeningen maken plaats voor piepschuim, metaaldraad, houtlijm, papier en verf. In de tussenliggende tijd komen de ontwerpers nog een paar keer terug om feedback te geven en waar nodig een helpende hand te bieden.

Presentatie
In juli moeten de maquettes klaar zijn. Een aantal van de maquettes krijgen dan een plek op de jaarlijkse maquettepresentatie van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. De presentatie is tijdens de Zomermarkt in de bovenzaal van restaurant De Leeuw.

Jureren
Bovendien krijgen deelnemende leerlingen de kans om gastjurylid te zijn bij de CorsoKIDS tijdens het Bloemencorso op zondag 9 september 2018.

Corsovirus
De Stichting Bloemencorso hoopt natuurlijk dat leerlingen worden aangestoken door het corsovirus, zodat het corso voor de toekomst op goede ontwerpers kan blijven rekenen. Voor leerlingen met ambitie bestaat er de leerschool ‘Corsokriebels’. Een initiatief van de werkgroep ontwerpers om jonge mensen actief te betrekken bij het Bloemencorso. Hiervoor wordt op vrijdag 9 maart 2018 een bijeenkomst georganiseerd waar dieper wordt ingegaan op het ontwerpproces. Leerlingen of andere geïnteresseerden kunnen nu al een mail sturen naar: ontwerpers@bloemencorso.com


Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!