Home » Lichtenvoorde » Sonja Hoex’s theetuin, rustpunt voor fietsers en wandelaars

Sonja Hoex’s theetuin, rustpunt voor fietsers en wandelaars

345

LICHTENVOORDE – Opeens ligt er een open kleurrijke tuin onderaan de fietsbrug. Het is de tuin van Sonja Hoex op de splitsing Kerkhoflaan-Rosveld in Lichtenvoorde, inmiddels een idyllisch pauzeplekje voor voorbijkomende fietsers en wandelaars die over de Vlinderbrug komen. De tuin ligt aan een toeristische fietsroute die van Groenlo komt en verder in de richting van Bredevoort voert.

Sonja Hoex is een vervend tuinierster. “We hebben een royale tuin. Ik vind het leuk dat ook anderen de tuin kunnen zien. Daarmee groeide het idee voor een theetuin waar je op adem kan komen en even van een kop koffie of een glas thee kan genieten. Ik heb altijd wel wat te vertellen.”

Sonja Hoex en haar partner kregen de mogelijkheid om grond te ruilen met de gemeente in verband met de aanleg van de geluidswal. Voordat de fietsbrug er lag was het een speelveldje dat grensde aan hun tuin. Dat hebben Sonja Hoex en haar partner omgetoverd tot een prachtige tuin met verschillende zithoekjes.

Vlindertuin
De tuin draagt de naam: ‘Vlindertuin’ en staat vol bloeiende bloemen waar vlinders dol op zijn. Het is een verwijzing naar de fietsbrug met de naam ‘Vlinderbrug’. Er staat een houten theehuis met een veranda. Sinds dit jaar is de tuin voor voorbijkomende fietsers en wandelaars ‘een rustpunt’ geworden. Dit is een initiatief van stichting Rustpunt die bewoners oproept in gebieden waar weinig voorzieningen zijn, een pauzeplek in te richten.

Het theehuis heeft een hobbyruimte waar het mogelijk is groepen te ontvangen of ze een leuk wandel/fietsuitje te bezorgen. In een oude schaftwagen is een toilet gerealiseerd en bestaat de mogelijkheid de elektrische fiets op te laden. In de tuin kunnen bezoekers koffie, thee met iets lekkers krijgen tegen een kleine vergoeding. Ook als Sonja niet thuis is, kunnen bezoekers terecht in de Vlindertuin. “Bezoekers mogen koffie pakken en kunnen dan gewoon geld in het potje gooien. Een fietspomp en een bandenplaksetje liggen paraat. Als mensen het kennen, merken we dat ze terugkomen. Ze zeggen: het is beslist niet saai. Er zijn fietsers die er regelmatig even gaan zitten.”

Openstelling tuin
De Vlindertuin is van april t/m oktober van woensdag t/m zondag open van 10 tot 17 uur. In juni, juli en augustus ook in de avond geopend. “Als het druilerig weer is zijn we gesloten. Dit geldt niet voor de reserveringen en groepsarrangementen. In Het ‘rustpunt’ is tijdens de paasdagen open gegaan. In Nederland bestaan zo’n 600 ‘rustpunten’. Bezoekers kunnen er ook meer toeristische informatie over de omgeving krijgen.