13 april 2024
Home » Lievelde » Geslaagd Kinder Kunstcircuit in Achterhoeks Openluchtmuseum

Geslaagd Kinder Kunstcircuit in Achterhoeks Openluchtmuseum

1347

LIEVELDE – Het Wiesneus Kunstcircuit vond afgelopen zondag plaats in het Achterhoeks Openluchtmuseum. Tijdens dit evenement hadden de deelnemers de mogelijkheid om met diverse materialen aan de slag te gaan en zodoende een eigen ‘kunstwark’ op een eiken plankje te creëren. Deze kunstwerken zijn geïnspireerd op regionale streektaalwoorden, waaronder “miegampe”, “pogge” en “spinnekop”.

De afgelopen jaren heeft het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers voor basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 evenementen georganiseerd als afsluiting van het Wiesneus-jaar. Waar voorgaande jaren de focus lag op theater- en muziekvoorstellingen, stond dit jaar het thema ‘Kunst’ centraal.

Bij aankomst in het museum werden de bezoekers verwelkomd door het theaterduo Fuchs en Vos, bestaande uit Marja Fuchs en Karin Krabbenborg. Zij introduceerden het thema en na een gezamenlijke activiteit werden de kinderen verdeeld over verschillende knutseltafels. Afhankelijk van de tafel konden zij met materialen zoals hout, koperdraad, kralen, natuurlijke materialen of textiel werken. Het einddoel was het creëren van een kunstwerk dat een bepaald dialectwoord uitbeeldde.

Mirjan Koldeweij, kunstenaar en co-organisator van het evenement, merkte op dat de kinderen volop hun creativiteit gebruikten. Kunstenaars Berna Bonenkamp, Hilda Liem, Lara Vos en Paula Krom begeleidden de kinderen tijdens het proces en waren positief over de opzet van de kunstroute.

Na afronding van hun kunstwerken, kregen de deelnemers de gelegenheid om deze op tegels te plaatsen, vergezeld van het bijbehorende dialectwoord. Deze tegels werden vervolgens als een soort memoryspel gepresenteerd, wat resulteerde in een reeks kunstwerken en Achterhoekse woorden.

Bron(nen) & Afbeelding(en)