Parochie steunt Voedselbank-acties

LICHTENVOORDE/OOST-ACHTERHOEK – In verschillende kerken van de parochie Sint Ludger is er in de afgelopen (vasten)periode voedsel en verzorgingsproducten ingezameld voor de Voedselbank. In Winterswijk is er maandelijks gevraagd het product van de maand mee te nemen naar de kerk. En wie naar de viering van Witte Donderdag op 2 april 19.00 uur komt, wordt gevraagd voedselproducten mee te nemen voor de cliënten van Voedselbank. Daarnaast gaat er met de apriluitgave van het parochiemagazine SintLudgernu.nl een brochure van de Voedselbank mee voor de werving van nieuwe donateurs. Cliënten van de Voedselbank worden persoonlijk uitgenodigd om op Witte Donderdag en daaropvolgend Pasen naar de kerk te komen om mee te vieren. In de boodschappentassen die de Voedselbank wekelijks klaarmaakt zit een uitnodiging voor Pasen van de parochie.

Witte Donderdag is de dag van het laatste avondmaal. ‘Wit’ staat voor ‘goed’, vreugdevol’ en ‘heilig’. Het is immers de dag waarop Jezus aan zijn leerlingen de sacramenten van eucharistie (het delen van het Heilig brood) en het priesterschap heeft geschonken. De vreugde van de dag is echter wel vermengd met droefheid omdat Jezus door zijn leerlingen in de steek wordt gelaten en door Judas verraden. Vervolgens wordt hij gevangen genomen en tot de dood veroordeeld. In deze viering vindt er een voetwassing plaats. Het ritueel dat jaarlijks met de paus het wereldnieuws haalt, verwijst naar het verhaal over het laatste avondmaal. Het is het toonbeeld van nederigheid en te wijzen op dienstbaarheid aan medemensen en ook naar elkander om te zien. De Voedselacties en het samen optrekken verwijzen naar Witte Donderdag en de veertig dagen van de vasten.

Klik voor meer informatie

Op 5 en 6 april is het Pasen. De kerk viert met Pasen dat door de dood heen het licht van het leven overwint. Pasen sluit daarmee aan bij de lente. Meer informatie en een overzicht van de vieringen de is tot en met Witte Donderdag te vinden op www.parochiesintludger.nl. Op Goede Vrijdag, 3 april gaat deze website om 14.30 uur op zwart. Op eerste paasdag 5 april 0.00 uur opent de parochie een nieuwe kerk online: www.sintludgernu.nl .