Home » Lokaal » Autocross onmisbaar voor voetballers in Meddo

Autocross onmisbaar voor voetballers in Meddo

91

MEDDO – Sportclub Meddo organiseert dit jaar voor de 25e keer een autocross. Dat wordt op tweede paasdag gevierd met een jubileumcross die spectaculair wordt afgesloten met een grandioze superfinale, mede mogelijk gemaakt door supersponsors Ten Damme en Everink. De autocrosscommissie blikt samen met het bestuur van Sportclub Meddo terug op de afgelopen jaren.

De autocross in 1995 was niet de eerste die plaatsvond in Meddo. Volleybalvereniging MEVO had al een tijdje de organisatie van het autosportevenement in handen, maar zag er geen brood meer in. Aloys Raben, destijds bestuurslid van Sportclub Meddo, kreeg dat in de gaten. Hij polste twee leden die behalve voetballiefhebber ook autocrossliefhebber waren: Hans Kersten en Marco Raben. Gedrieën besloten ze, samen met Anja Hoog-Antink, René Raben en Benno Koldeweij, de organisatie over te nemen. “Mooi dat we op deze manier twee hobby’s met elkaar hebben kunnen verbinden”, zegt Marco Raben.

Samen met Hans Kersten is Marco Raben na 25 jaar nog altijd actief in de autocrosscommissie, die verder bestaat uit Wim Terwel, Rob te Walvaart, Marcel te Lindert en Maarten Tiggeloven. Voorzitter Kersten herinnert zich de nodige discussies die 25 jaar geleden binnen de voetbalclub plaatsvonden. “Het was één van de eerste activiteiten buiten het voetbal om die werd georganiseerd om extra inkomsten te genereren. De vraag was of een voetbalclub zich wel moest bezighouden met autocross. Maar de extra inkomsten kan de club goed gebruiken.”

Pannakooi
Voorzitter Tom Meeusen van Sportclub Meddo beaamt dat. “Zonder extra activiteiten redden we het als voetbalclub in een klein dorp niet meer. Net als zoveel clubs zien wij het aantal spelende leden en daarmee ook de inkomsten dalen. We hebben momenteel een fantastische accommodatie, maar moeten nu al geld reserveren om over dertig jaar weer een nieuwe accommodatie te kunnen neerzetten.”
Het meest zichtbare resultaat dat de jaarlijkse autocross heeft opgeleverd, is de prachtige pannakooi inclusief kunstgrasveld die op sportpark ’t Konder is gerealiseerd. De jeugd in Meddo maakt veelvuldig gebruik van de pannakooi, die voor een belangrijk deel is bekostigd door de speciaal voor de autocross opgerichte Stichting ’t Konder. “Maar het gaat niet alleen om de pannakooi”, vertelt bestuurslid Bennie Droppers, verantwoordelijk voor het onderhoud van de accommodatie. “De inkomsten gebruiken we ook voor kleine dingen zoals een nieuwe geluidsinstallatie of een groot beeldscherm in de kantine.”
Meeusen vult hem aan. “Die extra’s zijn belangrijk voor de sfeer en de saamhorigheid. Spelers en trainers blijven hangen om na de training samen naar een wedstrijd op het grote scherm te kijken. Er komen nu mensen naar de kantine alleen vanwege die wedstrijd.”

Met sprongen omhoog
Dat de jaarlijkse autocross geld oplevert, is geen vanzelfsprekendheid. De eerste jaren vielen de inkomsten tegen. Pas toen de autocrosscommissie besloot de horeca zelf op te pakken, gingen die inkomsten met sprongen omhoog. “Als eerste zijn we zelf drank en snoep gaan verkopen, daarna ook patat en warme snacks. Samen met wat andere maatregelen houden we nu structureel geld over”, stelt Kersten.
Belangrijk zijn ook de bijdragen van sponsors. “Wij beginnen in januari met de organisatie, maar moeten soms kort van tevoren overgaan tot afgelasting van de autocross vanwege het natte terrein en het slechte weer. De inkomsten uit de advertenties in het programmaboekje zijn dan voldoende om de al gemaakte onkosten te dekken. De advertenties schuiven we door naar de eerstvolgende cross.”
Het besluit om zelf de horeca te verzorgen, betekent dat de autocrosscommissie een groter beroep moet doen op vrijwilligers. Kersten en Raben zijn blij met alle mensen die zich belangeloos inzetten voor het evenement. “Veel leden van de voetbalclub kunnen we elk jaar weer vragen voor de kaartverkoop, het regelen van het verkeer of de verkoop van eten en drinken. Elk team stuurt aan het eind van de dag twee mensen die helpen om het terrein weer schoon op te leveren”, vertelt Raben. “Maar we hebben ook veel vrijwilligers die helemaal niets met voetbal hebben, maar wel graag betrokken zijn bij de autocross. Bijvoorbeeld voor het prepareren van het parcours of het afslepen van crossauto’s”, vult Kersten aan.

Spectaculaire superfinale
De jubileumcross op tweede paasdag belooft opnieuw veel spektakel met een maar liefst 700 meter lange baan. Alle autocross-klassen verschijnen aan de start, van de jongste jeugd tot de meest ervaren sprinters. Net als de afgelopen jaren wordt het ochtendprogramma voor een groot deel gevuld door de motorcrossers van MACL uit Lichtenvoorde. De dag sluit af met een spectaculaire superfinale. De beste coureurs uit elke klasse verschijnen – met handicap – samen aan de start. Voor de winnaars staat een goed gevulde prijzenpot klaar, mogelijk gemaakt door supersponsors Ten Damme, leverancier van bodemstrooisel, en Everink, specialist in brandbeveiliging.

Voor de opbrengst heeft het bestuur alvast een bestemming: de verbouwing van de kantine. Als het voetbalseizoen is afgelopen, krijgt de kantine een nieuwe vloer inclusief vloerverwarming en een nieuwe bar. Opnieuw zijn het de leden zelf die de verbouwing oppakken en uitvoeren. Meeusen: “Sportverenigingen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in het dorp. Samen met andere organisaties onderzoeken we hoe we de leefbaarheid verder kunnen verbeteren. Positief is dat er weer huizen worden gebouwd in Meddo. Het afgelopen jaar zijn er 25 nieuwe gezinnen bijgekomen. Ondertussen proberen wij aantrekkelijk te blijven voor sporters, niet alleen uit Meddo maar ook daarbuiten. Speciale acties zoals de Vriendenloterij, de jaarlijkse zwerfvuilactie en zeker ook autocross leveren daaraan een belangrijke bijdrage.”


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd kun je hier versturen. Of naar redactie@streekgids.nl