Classic WM met Viva L’Opera in Varsseveld

VARSSEVELD – “Grote componisten als Mozart, Mascagni, Rossini en Verdi weten door een prachtige muziek steeds de gevoelige of vrolijke snaar te raken. Classic WM probeert bij elk werk de passende sfeer op te roepen van ongeloof en verdriet tot grote vreugde om zo een avond van contrasten aan het publiek voor te schotelen.” Dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde verheugt zich enorm op het concert Viva L’Opera met zijn koor Classic WM op zaterdag 17 februari in de Grote of Laurentiuskerk in Varsseveld. In november is het met veel succes 2 x gebracht in de Oude Calixtus van Groenlo.

Er zijn een paar wijzigingen. Voor één van de koorwerken is nu het mooie Koor van de Hofdames uit Anna Boleyn van Donizetti gekomen. En de aria’s La vergine degli angeli van Verdi en Cario mio ben van Giordani worden nu resp. vertolkt door Rachel Westerveld en Marijke ten Kate. Met elkaar worden bijna dertig hoogtepunten uit opera’s als Cavalleria Rusticana, Il Trovatore,, La Forza del Destino, E l’Assiria una Regina, Cosi fan Tutte en Idomeneo gezongen.

Van 20 tot 65plus
De ruim 50 leden komen uit de hele regio. Het jongste lid is 20 jaar: Björn Spekschoor uit Marienvelde. Hij is al vier jaar bij Classic WM betrokken. Hij begon als assistent van pianist Evert-Jan de Groot en twee jaar geleden werd hij lid. Dirigent Engel, die hij kent van pianoles, spoorde hem aan zingend lid te worden en inmiddels heeft hij al aan drie grote najaarsconcerten meegewerkt.

Björn is samen met mede-tenor Henk Nijman ingedeeld bij een ensemble dat Singt dem grossen Bassa Lieder van Mozart brengt. Hij vindt het programma van Viva L’Opera heel afwisselend. In het bijzonder het Paaskoor van Mascagni spreekt hem erg aan. De zangers staan daar rondom het publiek. Er is meer in scène gezet. “Die actie is totaal anders dan ik gewend was, maar het zorgt voor veel dynamiek en voor het publiek is het natuurlijk leuk om naar te kijken”, aldus de tenor.

Behalve het koor zingen ook zeven eigen solisten bijdragen als Stride la Vampa (Marjon Westerdiep) en Ah! Si ben mio (Martin Hogenkamp, Lichtenvoorde). Er is een in scène gezet duet door beiden, nl. Non, no Turridu uit Cavalleria Rusticana. Martin zingt tevens o.a. in een ensemble met gastsoliste Marijke, Gerard Oxener en Henk van Duinen (nl. A te o cara uit I Puritani van Bellini) en ‘zijn’ nummer uit De barbier van Sevilla ontbreekt eveneens niet. Ook hij vindt het programma heel gevarieerd. ”De actie zorgt voor meer reuring”. Regelmatig worden teksten – behalve door solisten tevens door het koor -uit het hoofd gezongen, waardoor men zich vrijer kan bewegen. Johan Kersjes uit Lichtenvoorde doet de regie en is een speciale “gast”. De burgemeesters van Winterswijk (Joris Bengevoord) en Oude IJsselstreek (Otwin van Dijk) zullen dit concert eveneens bijwonen.

Dirigent Engel is zeer enthousiast over het koor, de solisten en de begeleidende musici. Behalve de pianist zijn dat organist Wim Ruessink en violist Papillon Boddeke, die bij enkele nummers mee begeleiden. Licht- en geluidstechniek A 60 Audio producties.
(Aanvang 20 uur, Entree 15, Euro. Meer info: www.classicwm.nl )