Criminelken ‘Kiek uut’

Publieke en private partijen trekken samen de kar
Achterhoekse gemeenten starten met Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB)

Op zaterdag 16 maart 2019 gaven de Achterhoekse gemeenten gezamenlijk het startsein voor het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB). Centraal staat de samenwerking tussen publieke en private partijen, waaronder gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, burgers, landbouworganisaties, waterschap, natuurmonumenten en jagers. Zij gaan gezamenlijk de kar trekken om de criminaliteit in buitengebieden terug te dringen. Uniek is dat alle 8 Achterhoekse gemeenten gelijktijdig aan de slag gaan met de aanpak van criminaliteit in het buitengebied en zo één front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De gemeente Bronckhorst deed mee met de CCV-pilot van het Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB) en behaalde in 2017 als eerste in Nederland het certificaat. “We zien dat het opzetten van een publiek-private samenwerking ook in buitengebieden goed werkt”, aldus CCV-directeur Patrick van den Brink. “Door alle ogen en oren in te zetten van iedereen die in het buitengebied actief is, komen criminele activiteiten sneller aan het licht en kan direct actie worden ondernomen.” De uitrol van het Keurmerk Veilig Buitengebied vindt nu plaats over de andere Achterhoekse gemeenten Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Doetinchem, Winterswijk en Montferland.

Krachten bundelen

“Een goede zaak”, vindt ook burgemeester Joost van Oostrum van gastgemeente Berkelland. “Het is belangrijk dat we de krachten bundelen en de alertheid en bewustwording omhooggaat. Er is vast meer aan de hand dan we nu zien. Het gaat om een enorm uitgestrekt gebied en als je niet weet waar je op moet letten, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een drugslab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen”.

John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, onderstreept ook het belang van samenwerking: “Een van de speerpunten van de provincie is een vitaal platteland en de aanpak van ondermijning staat hoog op de agenda. Dit is iets dat we samen moeten doen.” PVO Oost-Nederland is er klaar voor. “Laten we zorgen dat criminaliteit hier geen poot aan de grond krijgt. Criminelen: KIEK UUT! zeggen we hier in de Achterhoek”, aldus Anton Jansen, manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.
Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.