Home » Dinxperlo » Dinxperlo en Suderwick vieren vrijheid tijdens ‘DinXperience’

Dinxperlo en Suderwick vieren vrijheid tijdens ‘DinXperience’

350

DINXPERLO/SUDERWICK (D) – Het Achterhoekse grensdorp Dinxperlo en het aangrenzende Duitse Suderwick vieren in 2020 gezamenlijk 75 jaar vrijheid. Dat gebeurt op 8, 9 en 10 mei volgend jaar met het groots opgezette evenement ‘DinXperience’, waarin muziek, zang, dans, film, theater en spektakel centraal zullen staan.

In ‘DinXperience’ worden de bezoekers meegenomen naar een achterliggende periode van samen leven op de grens. Het openluchtspel begint op het marktplein in het Duitse Suderwick en zal zich langs de Heelweg/ Hellweg verplaatsen naar het Prins Clausplein in Dinxperlo. Daardoor worden letterlijk en figuurlijk de kernen van beide grensdorpen met elkaar verbonden. Duitse en Nederlandstalige vertellers nemen het publiek mee door de tijd en de verhalen worden weergegeven door theaterspel in combinatie met muziek, zang en dans. De bedoeling is dat vrijwilligers en verenigingen uit zowel Dinxperlo als  Suderwick aan het spektakel zullen deelnemen.

Theatermaker en tekstschrijver Theo Soontiens uit Silvolde, schrijft een verhaal met een knipoog waarin de gemeenschappelijke geschiedenis en de onderlinge verbondenheid in beeld wordt gebracht. Als een rode draad zullen verhalen over familiebanden, liefdesperikelen en smokkelavonturen door de voorstellingen lopen. Maar ook de periode 1940-1945, die een diepe wond heeft geslagen in de samenleving op de grens, mag in het verhaal van de beide dorpen niet ontbreken.

Een mooi detail is dat sinds 1985 op 9 mei de Europadag wordt gevierd. Welke datum zou toepasselijker kunnen zijn voor dit grensoverschrijdende driedaagse evenement dat in het teken staat van samen vrijheid vieren?

De organisatie is in handen van Stichting DinXperience, een kerngroep en een Duitse werkgroep.

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen