Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland in de startblokken

Meer dan 250 activiteiten in Gelderland en omstreken

Het programma van erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland (van 23 mei t/m 22 juli 2018) gaat letterlijk grenzen over. Ruim 100 deelnemers organiseren meer dan 250 activiteiten in Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen (D). Liefhebbers van cultuur, erfgoed en geschiedenis kunnen twee maanden volop genieten van exposities, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes, lezingen en excursies. Het event RoMeincraft is speciaal voor kinderen waarbij ze in Minecraft onder leiding van professionele gamers een stukje van de Romeinse wereld kunnen bouwen. De Gelderse grens is per fiets te volgen in een knooppuntenroute van 900 kilometer langs 9 grensregio’s. Medio mei zijn de programmaboekjes en flyers over speciale programmaonderdelen gratis verkrijgbaar bij musea, bibliotheken en vvv’s. Bekijk de actuele festivalagenda erfgoedfestival.nl/agenda.

Publieksopening met Spel zonder grenzen
Op woensdag 23 mei van 13.00 tot 17.00 uur is de opening van het festival met een Spel zonder Grenzen op de Markt in Arnhem. Inwoners uit de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre gaan in teams de strijd aan op snelheid, behendigheid, slimheid en historische kennis. Ook het publiek mag meedoen met ringsteken, boogschieten, paardrijden en het volgen van schermlessen. Op de Markt is van alles te doen voor jong en oud, zoals een workshop schilderen, het spelen van oude én digitale spellen en het bekijken van een film van het Kadaster over het registreren van eigendomsgrenzen. De toegang is gratis.

Letterlijk grenzen over
De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.