Exposities in het SKB

WINTERSWIJK – Exposities in het Streekziekenhuis Koningin BeatrixIedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In januari en februari exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

Centrale gang
In de lange gang naar de poliklinieken en de verpleegafdelingen is werk te zien van Joop Lubbers en twee van zijn leerlingen Rob Kleinmeulenkamp en Gerda Bekke.

Lubbers, een geboren Aaltenaar, heeft zich na zijn vervroegde pensionering toegelegd op zijn hobby schilderen. “Schilderen is voor mij de kunst iets te creëren waarbij je gevoelens worden geprikkeld. Ik noem dat expressief schilderen. Bij de composities die op mijn schilderijen ontstaan, zijn vormen en kleuren de inspiratiebronnen,” aldus Lubbers. De methodiek die Lubbers onder de naam Fi(e)ks, dit staat voor Een Fikse Kunst, in de publiciteit bracht, spreken Kleinmeulenkamp en Bekke zeer aan.
“Je hoeft niet lang na te denken over een onderwerp of voorstelling. Het eerst aanbrengen van willekeurige potloodlijnen helpen om een voorstelling in je hoofd, op het doek neer te zetten. Weet je geen onderwerp, dan kijk je of er in de wirwar van lijnen een voorstelling verborgen zit. De schets gebeurt daarna met acryl. Het uiteindelijke werk ontstaat met olieverf in meerdere werksessies,” beschrijft Kleinmeulenkamp het ontstaan van zijn werk.

Hetzelfde geldt voor Gerda Bekke. Nadat ik de lijnen op het doek had gezet, komt er vanzelf een schilderij uit voort. Ik het ze geen titel gegeven, omdat ik het leuk vind, dat de kijkers zelf invullen wat ze zien. ”PoligangenKunstfotografe Bernadet Zevenhoven heeft al eens eerder in het SKB geëxposeerd. In haar foto’s spelen glas en bloemen een grote rol.

Verder maakt ze voor de speciale effecten graag gebruik van spiegels. Haarwerk straalt eenvoud uit maar vergis je niet, over elk detail is zorgvuldig nagedacht. Hoe langer je naar haar foto’s kijkt, des te meer je ziet. Menige bezoeker zal zich afvragen hoe ze dit heeft gedaan zonder te fotoshoppen? Foto´s om nog een keer naar te kijken zou een passende titel voor haar werk zijn. Er zijn zowel analoge als digitale ingelijste foto’s te zien. Onder de titel ‘tekenen met verf’ is in de poligangen 3 en 8 het werk te zien van Gerda Hüsken uit Vorden. Ze heeft zich als autodidact ontwikkeld. Met potlood, inkt en pastelkrijt tekent en schildert Gerda realistische natuurlijke onderwerpen, waarmee ze haar toeschouwers wil raken.

Vitrines
In de vitrine in poligang 10 is vouwwerk te zien van Annemieke Klein Hesselink. Tentoongesteld zijn tessellations, dit zijn vellen papier waarin een herhalend patroon is gevouwen, en objecten gemaakt van zes of meer blaadjes. De modellen zijn ontworpen door diverse personen en er is gebruik gemaakt van verschillende kleuren, maten en soorten papier. Meer is te lezen op haar weblog: http://annemieke-origami.blogspot.nl/

Ada Fongers en Anja Meekes exposeren in de twee vitrines bij polikliniek 5. “Klei is een heerlijk materiaal waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan. Het is voor mij pure ontspanning om de klei te zien veranderen in mooie objecten die daarna tot keramiek worden verwerkt.” In de vitrine ernaast laat Anja Meekes haar zeepkettingen en andere creaties van zeep zien.